„Общо 340 фирми от Област Пловдив ще получат над 50 млн. лв. по двете отворени до момента процедури от Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ) по линия на Министерството на иновациите и растежа. Ще ги подкрепим с  безвъзмездна финансова помощ по процедурите „Технологична модернизация“ и „ИКТ решения и киберсигурност“, за които са кандидатствали“. Това коментира министърът на иновациите и растежа Александър Пулев по повод завършването на първия етап от сключването на договорите за финансиране на първите 2552 български фирми, спечелили средства по ПВУ.

Изнесените от Главна дирекция „Европейски фондове за конкурентоспособност“ данни сочат, че 145 микро-, малки и средни предприятия от 15 от общо 18-те общини в област Пловдив са одобрени за средства. По мярката „Технологична модернизация“ те ще бъдат финансирани с общо 46,4 млн. лв. за обновяване на технологичния парк, нови машини, техника или софтуер във фирми от общините Пловдив, Асеновград, Калояново, Карлово, Кричим, Марица, Първомай, Раковски, Родопи, Садово и Съединение. Сред тях шампиони по проекти извън областния град Пловдив са общините Марица (22 фирми), Родопи (12 фирми) и Асеновград (10 фирми), посочи министър Пулев.

Общо в страната по мярката ще бъдат инвестирани общо 260 млн. лв. за всички 953 спечелили фирми. Няма административна област в България, в която да няма одобрено финансиране по ПВУ, подчерта още той.

По втората процедура – за „ИКТ решения и киберсигурност“ - от област Пловдив средства ще получат 195 фирми за 3,7 млн. лв.  По мярката не се налага съфинансиране от кандидатите – те ще получават грантове между 3000 лв. и 20 000 лв. за софтуер за оптимизиране на управленски, производствени и логистични процеси и за системи за информационна и киберсигурност. Ще могат още да създават корпоративни уебсайтове, мобилни приложения, онлайн магазини, дигитален маркетинг, онлайн обучения и др.

Общо за страната одобрените компании са 1599, коментира Пулев и посочи, че и по тази мярка няма административна област, която да е останала без одобрен проект.

Министърът подчерта също, че по „Технологична модернизация“ до края на м. май ще бъдат сключени и последните договори, а по мярката „ИКТ решения и киберсигурност“ в момента тече договарянето, като първите 750 фирми вече са поканени.