Финансовата примка около известната пловдивска бизнес фамилия Маринови отново се затегна. Пореден дълг и осъждане решиха съдбата на едно от заведенията с дългогодишна история в Пловдив. 

През по-ранните години на демокрацията познато като "Маската", а след това част от веригата пицарии "Верди", заведението на ул. "Петко Д. Петков" в близост до ТЦ "Гранд" до дни ще бъде обявено на търг, научи TrafficNews. Ресторантът, от който веригата се изтегли,  с вътрешна площ над 200 кв.м. ще бъде разигран с първоначална цена от 319 200 хиляди лева. 

И до ден днешен обектът е собственост на Марин Маринов и сина му Иван Маринов, които има впечатляващо фирмено портфолио - от хотел "Беркут" до големи вериги за снабдяване с питиета като "Бибъл Комерс" и наследниците на фалиралото дружеството.  

Преди дни стана ясно, че ресторантът край кръговото на ОУ "Душо Хаджидеков" е взет от частен съдебен изпълнител, за да бъде продадено, а с парите да се покрият дългове на Маринови към българския клон на голямата опаковъчна фирма "ДИ ЕС СМИТ БЪЛГАРИЯ" АД. В полза на дъщерната фирма на голямото английски дружество е направена възбрана за над 600 хиляди лева. Отделно обектът е ипотекиран за 300 000 лева. 

Заведението е в активите на фамилията, след като тримата основателите на веригата Мирослав Маринчевски, Станислав Костов и Христиан Боев продадоха бизнеса през 2015 година. През лятото на миналата година известният пловдивски готвач Николай Боруков взе веригата и я превърна в успешен бранд семейни ресторанти, ала малко след инвестицията се отказа от обекта на ул. "Петко Д. Петков", който никога не бива продаден като сграден фонд. 

През последните месеци заведението пустее. Оказва се, че то е станало заложник на поредното бизнес фиаско на Маринови, които от години имат проблем с погасяване на задължения и разплащане към контрагенти, партньори и съдружници. Пример за това са неколкократните опити на частен съдебен изпълнител да продаде комплекса "Беркут" по казуса "Чили", за който TrafficNews разказа. 

В момента върху "Бомако" ЕООД с капитал от 30 000 лева, който е собственост на "СПОРТТУР", който пък от своя страна се държи от компанията майка - "К-И Инвест Холдинг" ЕООД на Марин Маринов, тегне и запор от НАП. Той е наложен заради неплатени данъци от страна на "Спорттур" в размер на 75 500 лева.  

Това обаче е значително по-дребна спънка, предвид факта, че основното портфолио от фирми на Маринови е заложено срещу кредит от 6,68 милиона към Българо-американска кредитна банка. Заложени са "Спорттур", "Кавен - Ирадис", "Бизнес Хотел Беркут", "К-И Пропърти", "Си Имоти Бг", "Верди Логистикс", "Бибъл Комерс", а длъжник е и Иван Маринов в качеството му на физическо лице.

Заради големия дълг от над 600 хиляди лева към "Ди Ес Смир България", вероятно на търг ще отиде и друг недвижим имот от активите на фирмите на Маринови. Все още обаче няма официално стартирани тръжни процедури. Търгът за бившето "Верди" трябва да стартира на 12 септември, а офертите на потенциалните купуваче ще станат ясни на 13 октомври. 

Към днешна дата запорите, които бяха наложени по съдебната война между собственика на "Чили" Петър Събев и Маринови, са вдигнати. 

Хотел „Беркут“ - заложник във войната между две големи пловдивски компанииКатализатор на сагата е сделка за продажба на част от пловдивска верига заведения за хранене