Камарата на строителите в България /КСБ/ излязоха с остра писмо-декларация към президента Румен Радев във връзка с "колапсът на строителния бранш", който по думите им цари след назначаването на служебното правителство. 

Според твърденията в декларацията ресорните ведомства, свързани със строителни дейности, не работят, строителните и монтажни работи не се актуват, разплащания с контрагенти не се извършват.

От КСБ описват като крайно противоречиви действията на министър Комитова, свързани с кадровата политика и направените уволнения и назначения.

По думите им строителният бранш осигурява хиляди работни места, а и този сектор е ключов за възстановяването срещу COVID-19. 

Браншовиците излизат с 6 конкретни предложения, сред които да се спре негативната кампания срещу сектора, да се разплатят средствата по договорите, да се възстанови нормалната работа на институциите. 

Ето пълният текст на позицията на КСБ без редакторска намеса: 

ДО

ПРЕЗИДЕНТА

НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

Г-Н РУМЕН РАДЕВ

 

ДЕКЛАРАЦИЯ – ОБРЪЩЕНИЕ

НА КАМАРАТА НА СТРОИТЕЛИТЕ В БЪЛГАРИЯ

УВАЖАЕМИ Г-Н ПРЕЗИДЕНТ,

Камарата на строителите в България (КСБ) е независима доброволна професионална oрганизация, действаща като официален представител на строителните фирми в България. С цел осъществяване на дейността си Камарата винаги е работила активно и конструктивно и с представителите на изпълнителната власт.

Г-н Президент,

Свидетели сме в последния месец на ескалация на негативните и уронващи престижа на строителния бранш внушения, отправени от министри от назначения от Вас служебен кабинет – от министрите на финансите, на икономиката, на околната среда и водите, на земеделието и храните, на здравеопазването. Особено смущаващи са изказванията на служебния министър на регионалното развитие и благоустройството арх. Виолета Комитова.

Само в рамките на един месец, в който арх. Комитова заема поста служебен министър на регионалното развитие и благоустройството, строителният бранш в България изпадна в колапс. Вследствие на създадената от страна на министъра несигурност Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) и ресорните ведомства не работят, строителните и монтажни работи не се актуват, разплащания с контрагенти не се извършват. Крайно противоречиви са и действията на министър Комитова, свързани с кадровата политика и направените уволнения и назначения.

Ситуацията в бранша се усложнява и заради спрените действия във всички институции, ангажирани с изпълнението на сключените договори. Блокирани са и всички оперативни програми, които засягат енергийна ефективност, ВиК мрежи и околна среда, транспортна инфраструктура, развитие на селските райони, вследствие на което е създадена реална опасност да се загубят безвъзвратно милиарди евросредства.

Провежданата политика от служебния кабинет е в абсолютен противовес на световната практика за използване на строителството като ключов инструмент за излизане от икономическата криза, възникнала в резултат на пандемията COVID-19.

Във връзка с гореизложеното КСБ призовава:

  1. Да спре негативната кампания, уронваща авторитета на строителния бранш, осигуряващ заетост на близо 250 хил. души, както и използването му за политически цели.
  2. Да се активизира работата на държавната администрация, която в момента е блокирана.
  3. Министерствата и ръководените от тях ведомства да изпълняват стриктно своите ангажименти по договорите с изпълнителите.
  4. Да бъдат разплатени своевременно натрупаните задължения от страна на държавата към бранша.
  5. Да продължи работата по програмата за енергийна ефективност.
  6. Да не се допуска спиране на стартирали и предстоящи процедури и дейности във ВиК и пътния сектор, както и по оперативните програми – ОПОС, ОПРР, ОПТТИ, ПРСР и ОПРЧР.

Уважаеми г-н Президент,

Исканията на КСБ не са политически. Те са свързани с необходимостта от нормално функциониране на един от ключовите за икономиката на страната браншове, осигуряващ 12% от БВП. Изпълнението им касае запазването на хиляди работни места, стабилността на приходната част на бюджета, сигурността на банковия и финансов сектор. При необходимост сме готови да предоставим допълнителна информация относно нашите искания.

Очакваме Вашата своевременна реакция и подкрепа.  

В случай че не бъдат предприети мерки, ще бъдем принудени да защитим правата на членовете на КСБ и заетите в сектора по всички допустими от закона начини.

С уважение,

Инж. Илиян Терзиев

Председател на КСБ