Край на една мечта, облечена в инвестиционно намерение за 60 милиона евро, в Баня. Проектът на фирмата на Христо Ковачки "Баня голф енд спа резорт", заради който община Карлово апортира един от най-апетитните си имоти в Баня в дружеството "Спортен комплекс Баня" АД, никога няма да се реализира. Причината е, че днес, 12 години след една смутна сделка, имотът от близо 90 декара е пуснат за продажба на търг от частен съдебен изпълнител, научи TrafficNews.

ЧСИ Константин Павлов е обявил огромния комплекс от спорни зали, стадион, басейн с минерална вода, хотел и др. за публична продан с първоначална цена от близо 2,8 милиона. До абсурдната ситуация се стигна, заради дългове от над 1,5 милиона лева - неплатени данъци от "Спортен комплекс" АД към Община Карлово. 

Някога надеждите за имота бяха огромни. Редица успели спортисти са тренирали и са се настанявали в огромната база. В Община Карлово, чиято собственост е имотът тогава, стартира процедура за набиране на инвестиционни предложения. През 2007 фирмата на Ковачки обещава да извърши 60-милионна инвестиция за модернизация на базата, като изгради спа и голф курортно селище за период от 3 до 5 години. Силно лоби помага за приемането на предложението и така се стига до учредяването на "Спортен комплекс Баня" - публично-частно партньорство за инвестиции и развитие на спортната база в Баня. Новото дружество е с капитал от 37,15 млн. лв., като блокиращата квота от 34% е на община Карлово, която участва само с апортиране на имоти за 7,6 милиона. Останалите 14,8 милиона са вкарани от дружеството на Ковачки "Баня голф енд спа резорт". 

Имотът обаче остава 12 години под ключ. Нито стотинка не е инвестирана в него, въпреки смелите проекти и големи амбиции. Инвестицията се пука като пренадут балон, а редом с това частиците решават, че няма да плащат дори данъците на имота, които са всичките тези години вече са набъбнали на близо 1,5 милиона. 

Община Карлово от своя страна няма право да се разпорежда с никой от апортираните имоти - целият огромен комплекс, както и множество земи в съседното село Соколица. На практика това е почти цялата общинска собственост на Баня. 

Междувременно договорът между община Карлово и частното дружество "Баня голф енд спа резорт" беше атакуван пред съда по жалба на недопуснатата фирма „Роуз Вали Инвестмънтс", която пък се свързва с брата на бившия финансов министър Милен Велчев - Георги. През 2009 година Пловдивският административен съд развали договора, но малко по-късно Върховният административен съд отмени решението с мотивите, че местната власт сама определя как да се разпорежда със собствеността си и актът за апортиране на имоти в смесеното дружество не подлежи на съдебен контрол. 

През 2014 започна дело по несъстоятелност на акционерното дружество, година по-късно пък служители на ДАНС започнаха да проверяват сделката по подозрения за злоупотреба с доверие. Резултати обаче нямаше, а имотът продължи да се саморазрушава. 

През 2018 жители на Баня дори заплашиха да излязат на протест, ако не бъде осъществена инвестицията или развален договорът между общината и частното дружество, но и там енергията стихна. 

Междувременно обаче кметът на община Карлово Емил Кабаиванов даде на НАП дружеството заради натрупаните грандиозни суми данъци и сметките и имотите бяха запорирани. Днес е изкаран и изпълнителен лист, заради който имотът отива за продажба, въпреки обещанията на местната власт, че Община Карлово и Баня няма да загубят имотното си богатство. 

Репортер на TrafficNews.bg се свърза с кмета Емил Кабаиванов, който обаче побърза да уточни, че още през 2007, когато имотите биват апортирани, те престават да бъдат на практика общинска собственост. 

"Ние загубихме тези имоти още през 2007 година, така че сега община Карлово нищо не губи. Дружеството не е плащало и един лев местни данъци и такси, за които е задължено по закон. До днешна дата са около 1,5 милиона, така че да - задействахме процедура да си набавим тези пари. Частният съдебен изпълнител е решил да продаде спортния комплекс, това не е наше решение. Надявам се ако се намери потенциален участник в търга, той да има възможност да инвестира 20-30 милиона, че дори 50 мил., за да се развие комплекса и Баня да се превърне в един активен курорт“, посочи Кабаиванов.

Кметът допълни, че по-голямата част от получените след продан на имота средства, ще отидат в бюджета на Баня и ще се използват за благоустрояване. Покриването на натрупаните неизплатени вноски за такса смет пък ще бъдат вкарани по сметката на община Карлово и ще отидат към съответния ресор за поддържане на чистотата.

Търгът за спортния комплекс започва на 26 юли, а евентуален нов собственик може да бъде обявен на 27 август, когато ще бъдат отворени постъпилите наддавателни предложения.

Водеща снимка: БТВ