Жилищния фонд в Пловдив и областта продължава да се множи. Бързият ръст на новопостроени жилища се запазва устойчиво през 2021 година  - и през първото, и през второто тримесечие на годината. 

Област Пловдив се нарежда на второ място по най-много вкарани в експлоатация жилищни сгради за периода април-юни със 108 сгради с 302 жилища в тях. На първо място е София (столица) - 112 сгради с 1 175 жилища, а след Пловдив са областите Варна - 103 сгради със 789 жилища, и Бургас - 96 със 608 жилища. 

Прави впечатление, че областта вече е подвластна на новата всеобща тенденция за децентрализиране от областните центрове и поглед към спокойния живот в къща сред природата. Именно това е причината Пловдив да е на второ място по брой жилищни сгради, но далеч под показателите на София, Варна и Бургас за численост на новите апартаменти, а и разгърната застроена площ на строителството.

В област Пловдив РЗП-то на актуваното ново строителство за второто тримесечие е 32 хил. кв.м., от които 26 хиляди кв.м. са полезна площ, докато в София параметрите са, както следва - 115 хил. кв.м. /98,7 хил. кв.м. полезна площ/, Варна - 62 хил. кв.м. /44 хил. кв.м. полезна площ/, Бургас - 58 хил. кв.м. /41,4 хил. кв.м. полезна площ/.

Една голяма част от вида на новите жилищни сгради в Пловдивска област са къщи в предградия на града и близките села. Строителството е предимно качествено - от 108-те нови здание, едва едно е панелно, 80 са стоманено-бетонна конструкция, 23 - тухлена, а 4 са от друг тип. 

Строителният бум продължава, показват данните за стартирали строителни площадки и издадени разрешения за строеж. Какво да очакваме, вижте тук: 

Пловдив с ударно строителство за последните месеци - гони София по разрешителни и стартирали обектиВъпреки рестрикциите за строителни разрешително, експанзията продължава