102 пловдивски фирми влязоха в черните списъци на длъжниците на НАП през 2022 година. НАП от години поддържа регистър на дружествата, които са некоректни платци към държавния бюджет.

Списъкът събира фирми с дългове, възлизащи на над 5000 лева, които не са платили в срок данъчните и осигурителните си задължения, не са се отзовали на покана на Приходната агенция и нямат имущество или вземания, върху което да се наложат обезпечителни мерки.

Общо в списъка има 1830 фирми, регистрирани в Пловдив, които не си плащат данъците. Задълженията са натрупвани с години и част от тях датират дори от преди 2011 година, което на практика ги прави несъбираеми. Сред тях има впечатляващи суми – между 10 и 41 милиона в топ 10 на длъжниците.

Кои са най-големите длъжници на НАП в Пловдив? 10 компании дължат над 230 милиона леваТе нямат имущество и активи, които да обезпечат задълженията им към хазната

Пловдивските фирми, които са натрупали задължения над 5 хил. лева през 2022 година, са едва 102. Имат далеч по-скромни дълго – между 5000 и 2,8 милиона лева, ала сумарно задълженията им към хазната са внушителни – 12,8 милиона лева.

Ето и топ 5 сред длъжниците на 2022:

На първо място, с най-много задължения, възлизащи на 2,8 милиона лева, се нарежда фирмата „КофиУърлд“. Тя е собственост на 30-годишният полски гражданин Давид Салбут и е регистрирана на ул. „Братаница“ 12 – жилищна сграда в „Кършияка“. Няма актуални счетоводни документи, които да сочат каква печалба има фирмата, но е факт, че заради неплатени данъци са генерирани огромни дългове. Дружеството за търговия на храни, кафе и други стоки, няма имущество, с което да погаси задълженията си.

С дълг от 1,7 милиона лева се нарежда строителното дружество „Ер 35 Солюшънс“ на 43-годишния Георги Бранеков – собственик и на тютюневия склад „Одрин“ 8. Името на Бранеков нашумя в скандала с бутането на склада. При делото, което се водеше за изясняване дали складът е паметник на културата и има или няма разрешение за бутането му, стана ясно, че Бранеков има и сериозни задължения към Община Пловдив. Други фирми, свързани с него, също са длъжници на НАП с хиляди левове.

На следващи място е „Автоленд“ с 464 хиляди лева борчове. Дружеството е собственост на Гълъб Димитров и според регистрите се занимава с търговия на едро и дребно със стоки, внос и износ на автомобили - нови и втора употреба, промишлени стоки за бита, търговска и външнотърговска дейност, транспортна и спедиторска дейност.  Димитров има още редица фирми на свое име, които се занимават с дейности от строителство до автомобилна търговия.

Радиант Инженеринг“ е навъртяла 428 хиляди лева дългове към НАП. Дружеството, регистрирано в апартамент на „Иларион Макариополски“ е собственост на Антоанета Стефанов. Фирмата има разнообразни дейности и е кандидатствала по обществена поръчка за обзавеждане и оборудване на детска градина с ясла в община Съединение през 2018 г.

Гардения“ има данъчни задължения от 383 хил. лева за 2022 година. Компанията за таксиметров превоз е на Борис Кафалиев и Стефчо Василев, след като преди 1 година сменя собствеността си.

Още няколко по-малки фирми от Пловдив, Пазарджик, Хасково и Смолян, които са били бенефициенти на европейски средства или са изпълнявали обществени поръчки, са попаднали в черните списъци на приходната агенция от началото на годината.