Над 1800 пловдивски дружества са в черните списъци на Националната агенция за приходите, тъй като дължат милиони към държавната хазна. Това са компании, които имат неизплатени задължения над 5000 лева и нямат имущество, с което да обезпечат дълговете си. Общата стойност на дълга им към НАП към днешна дата е над 814 милиона лева.

Тези длъжници не са платили в срок данъци и осигуровки и не са се явили след покана на Приходната агенция.

Само първите десет най-крупни длъжници в Пловдив висят на държавата с 237 милиона лева. Прави впечатление, че почти всички дружества са собственост на чужденци или фирми, регистрирани извън България.

В топ 10 са компании, които дължат над 10 милиона лева, и до момента няма начин държавата да възстанови парите, тъй като не разполагат с активи за продажба.

Най-големият длъжник продължава да е „Ексон Корпорейшън“, който дължи над 41 милиона лева данъци и осигуровки. Дружеството, собственост на Стоил Николов е част от черните списъци на НАП вече повече от 10 години, което предполага, че давността по голяма част от задълженията вече е минала. Въпреки това, понеже задълженията не са отписани по съдебен ред, дружеството продължава да е рекордьор по задлъжналост. Николов е изкупил и други фирми с дългове след тяхната задлъжнялост, а дълги години се говореше, че е болен от рак. 

На следващо място с дълг от 40 милиона лева е компанията "Булгавеб" на румънския гражданин Амброзие - Тикъ Логин. Фирмата спира да плаща задълженията си през 2012 година.

С приблизително 37,5 милиона лева задължения е "Пинот Трейдинг". Неин собственик е чуждестранно юридическо лице  "1020648 В.С." ООД в Канада. Длъжници са на НАП-Пловдив от 2015 г. 

Четвъртите в антикласацията са "Б.А.И. - 54". Собственик на дружеството е френският гражданин Жоселин Изабел Костьо Дофен, а управител е Бойчо Христов. Дълът на дружеството е 29 милиона лева

На пето място е "Джейти Трейдинг Солюшънс" със задължения от 18,4 милиона лева. Фирмата е собственост на испанския гражданин Джонатас Касас Терсеро. Фирмата попада в черните списъците на НАП в края на 2021 година. 

Повече от забележително е, че за нито една от тези пет фирми няма информация в интернет с какво се занимават и дали извършват дейност към днешна дата. 

Останалите пет фирми в списака са със задължения между 10-17 милиона и са добавени в списъците в периода от 2012 до 2020 година.

Част от тях е "Врачански териториален кадастър" - основана през 1993 г. и впоследствие приватизирана, компанията се свързва с КТБ и предходните дружества на банката, тъй като има огромни финансови потоци от банката към компанията. Първоначално е собственост на "Интегрални пътни система", а след това на Петър Станков. Към момента фирмата е собственост на Игор Тодоров и е в несъстоятелност. Дългът ѝ към НАП е 17,2 милиона. 

На следващи място е "Д а н и-73" на Йордан Палигоров. Фирмата се занимава с търговия със захар и захарни изделия. Дългът ѝ е 16 милиона. 

Списъкът на длъжниците се допълва от "Енвироник" на Мариус Матаке, хотелиерското дружество "Корида Хийл", притежавано от фирма в Панама и Белкия и Сурай Джафер, както и "Уинстън Бизнес" на румънеца Александру - Даниел Мосор. 

Едва ли някоя някоя от тези компании ще изплати натрупаните си задължения от данъци към държавата. Няма и задържани по тези случаи, няма информация с какви способи се издирват собствениците на фирмите. Повече от ясно е обаче, че докато едни играят честно и внасят всичките си задължения към държавата, други предпочитат да пробват обиколните пътища на законодателството - вратички в закона, които изглежда малко вероятно да са случайни. Такава например е прехвърлянето на фирми с огромно дългове на безработни, болни, хора от малцинствата или... на чужденци.