Голям производител на електробуси има сериозен интерес към голяма инвестиция у нас. Китайската компания Alfa Bus е първата сартифицирана от Евопейския съюз в сферата на произвеждане на електробуси и единствена, която има одобрение за всичките им компоненти. 

Днес представители на компанията са на посещение в България, където са се срещнали с министъра на икономиката Емил Караниколов. Двете страни са обсъдили в детайли възможностите за сътрудничество, потенциалната инвестиция и институционалната подкрепа от страна на държавата. На срещата са присъствали президентът и директорът на Борда на директорите и заместник-министърът на икономиката Лъчезар Борисов.

По време на разговора китайският производител е посочил, че е в процес на проучване на пазара на България и има голям интерес от изграждането на завод. Инвестицията не касае завод само за асемблиране на автобуси, но и за производство на техните батерии, които да намерят пазарна ниша както у нас, така и в страните от Европейския съюз.

"България няма конкурент по кредитен рейтинг в региона", коментира Караниколов, който е онагледил макроикономическите показатели за българския бизнес климат пред китайския концерн. 

"Екипът на Министерството на икономиката се ангажира с пълно съдействие и реализиране на контакти в посока на бъдеще ползотворно сътрудничество", посочиха от министерството. 

Компанията е един от най-ранните производители на автобуси в Китай, като е разработила своя първи електробус през 2002 г. Компанията развива успешна R&D и производствена дейност на ключови резервни части за електробуси, като батерии и електрически мотори. Alfa Bus използва подобрена японска технология за производство на литий-манган батерии. Разполага с технологии за производство на резервни части със собствени права на интелектуална собственост. Alfa Bus е един от производителите, навлезли най-ранно на европейския пазар. През 2012 г. компанията получава първата ЕС хомологизация за свой електробус. През 2017 г. учредява в Италия смесена компания с италиански партньор. Електробусите на Alfa Bus постепенно навлизат на пазарите в Испания, Полша и други страни.