Едно от четирите най-големи предприятия за черни метали в България - "Хелиос-металург" в Пловдив ще бъде обявено отново на търг след години опити за неговата продажба.

Това е шеста поредна публична продан за някогашния индустриален колос. От 5 години, първо кредиторът в лицето на ДСК, а после и частни съдебни изпълнители опитват да продадат активите на завода, за да бъдат покрити задълженията на "Хелиос-Металург".

Причината е необслужена ипотеката върху базата срещу 12 милиона лева банков кредит към ДСК и още няколко неизплатени борчове към други банка. До този момент продабната на огромната база е напълно неуспешно, ала с времето оценката от близо 13,3 милиона през 2016 до днес се е стопила до 2,5 милиона - каквато и е първоначалната цена на търга.

Драстичната девалвация от близо 5 пъти, въпреки ръста на цените на имотите за същия период, е обяснима с две тенденции - ала слаб интерес към подобни промишленимоти, особено когато се говори за по-морално остарели и амортизирали бази, и втората, явяваща се и причина за краха на гиганта - евтин внос на суровините от чужбина. 

Така силно поевтинелият и атрактивен имот от близо 11 дка на бул. "Цариградско шосе" №53, заедно с огромната индустриална инфраструктура върху него - сграда с РЗП от около 10 000 кв.м. и административни обекти, отново е на тезгяха. До дни частният съдебен изпълнител Петко Илиев ще стартира търг за земите и базите на "Хелиос-Металург" като крайната дата за подаване на оферта от потенциални купувачи е 9 ноември 2020 година. Едновременно с това има обявени още два търга е за поточни линии, съответно за стойности от 313,6 хил. и 233,3 хил. лева. 

Дали реален инвеститор ще прояви интерес към завода ще стане ясно в края на септември, когато ще бъдат обявени офертите в тръжните процедури. До тогава обаче заводът на "Хелиос-Металург" остава под ключ, надзираван от бившите собственици и охранителна фирма. 

Как се стигна до тук?

"Хелиос-Металург" ООД е едно от двете дружества, които се обособи след разделянето на дейността на СД "Хелиос" /другата производна фирма е ХМЦ/. Производителят на метали има няколко производствени и логистични бази в София и Бургас, а през 2006 купува част от Домостроителен комбинат, където реализира модерна база за целите на производство на черни метали. 

Дружеството започва с летящ старт през 2007 - 480 работници, формиращи приходи на предприятието от над 104 милиона лева. Бизнес развитието им обаче бързо започва да губи темп. Само седем години по-късно през 2014 г., работният капитал се е стопил с над 1/4 до под 100 души, приходите му едва достигат 31 млн. лева, но разходите дебалансират. Заводът завършва годината с нетна загуба от над 1 милион лева. Следващата година 2015 се оказва фатална - дружеството спира дейността, работниците са разпуснати. Теглени са огромни кредити, които не могат да бъдат обслужвани, според основателите на завода заради икономическата и дори политическата конюнктура. 

Тогава собственикът на предприятието Васил Василев обяснява колапса в компанията с икономическата криза, декапитализацията и с нелоялната конкуренция, създадена в условията на политически решение и в частност ДДС схемите при фирми с капитал от 2 лева. Големите инвестиции, направени в разцвета на икономическата дейност, завличат предприятието с милиони, а двама частни изпълнители - Мариана Обретенова и Петко Илиев започват да разпродават активите на металопроизводителя, за да удовлетворят вземанията на кредиторите. Част от машините са продадени, други все още стоят.