Няколко големи парцели излязоха на пазара на имоти в Пловдив. По-голямата част от тях са вкарани за строителство, благодарение на новия Общ устройствен план. 

Типичен пример за такъв тип продажба на площи за строителство е терен от 22,5 дка в кв. "Коматево". Парцелът е с лице на ул. "Захаридово" и е предвиден за жилищно строителство според новия ОУП. На практика представлява три парцела, окрупнени в един правоъгален терен, като до сега предназначението им е било земеделскки земи - ниви. В момента парцелът граничи с улици от три страни, две от които асфалтирани. Обявената му цена е 2,47 млн. евро или 110 евро за кв.м. 

Аналогична е ситуацията и с друг имот в район "Южен", който търси нови собственици. Той също е окрупнен от няколко парцела и в момента е с обща площ от 35 декара. 

"Подходящи за всякакъв вид строителство. С лице на асфалтов път, комуникативно място с голям човекопоток. 
Ток, вода и канализация, парцелите са в регулация", е реклмата на въпросния терен, който е в непосредствена близост до първия

Цената на този имот е 5,25 млн. евро или 150 евро за кв.м. 

Друг парцел по периферията на Пловдив - 11 дка на Западната дъга с лице на Околовръстното се търгува за 1,4 млн. евро или 127 евро на кв.м. без ДДС. Той се рекламира с високия си процент на застрояване - до 80%, но за промишлени сгради, склад, шоуруум и прочие. Намира се на метри от кръговото кръстовище и в близост е до големи магазини като Метро и Джъмбо, което е и сред преимуществата му. 

Аналогично терен от 20 дка в "Индустриална зона-юг" е обявен за продажба за 2,46 млн. евро или 124 евро за кв.м. Той също е с лице на Околовръстното на Пловдив и е подходящ е за промишлено строителство.

75 дка парцел до летище Крумово с лице на асфалтов път преди летището се продава за 4,5 млн. евро или 60 евро за кв.м. До него има канализация и газ. Подходящ за бизнес център, логистична база, производствена сграда, шоурум, хотел. 

Още един голем индустриален парцел търси купувачи. Става дума за 35 дка в "Индустриална зона - Север", която обаче попада в землището на община Марица. Цената му е 2,4 млн. евро или 70 евро за кв.м. 

Междувременно се усеща охлаждане на инвеститорския пазар, което вече се изразява и в спад на издадените разрешения за строеж в Пловдив. 

Строителството в Пловдив се забавяСтроителните разрешения намаляват