Голяма индийска компания, специализирана в изграждането на центрове за данни, иска да създаде основен DC център в Пловдив. Той ще бъде ориентиран към съхранение на данни на големи европейски фирми.

Първоначалната инвестиция „ВюНау Инфотек“ ООД вероятно ще е около 20 милиона лева, а за целта те вече са харесали терен в Община Куклен. По план трябва да бъдат наети 50 души, които ще бъдат обучени от индийски специалисти в Пловдив.

До дни се очаква от централата им в Ню Делхи да има окончателно решение дали да инвестира именно в града под тепетата и на конкретно избрания терен, който е разположен в Тракия икономическа зона.

Днес индийския концерн подписа меморандум за сътрудничество с  „Пловдив Тех Парк” АД  точно в 12:15 в унисон с индийската традиция.

На официалното събитие днес присъстваше делегация, съпровождана от г-н Нирадж Кумар – зам.-председател на Българо-индийския технологичен форум – Пловдив.  На събитието присъства и зам-кметът по образование бизнес развитие и европейски политики Стефан Стоянов.

„Много се радвам, че такава индийска компания е дошла в Пловдив. Моята работа е да окажа пълно съдействие и съм тук да ви уверя, че от Община Пловдив ще положим всички усилия да направим инвестицията ви успешна. Пловдив е чудесно място за инвестиране и добра отправна точка за стъпване на европейския пазар. Сигурен съм, че това е началото на една страхотна история“, посочи Стоянов.

Основният офис на компанията е позициониран в столицата Ню Делхи, а дружеството има над 600 DC (центрове за данни) в Индия и Сингапур.

 „Много сме щастливи, че индийската фирма избра нас за партньор и днес подписахме меморандума за сътрудничество, така че те като начало ще стартират своята дейност тук на нашата територия. Вече разгледаха няколко парцела, харесаха един и се надяваме инвестицията да се осъществи, като „Клас А” инвестиция, като идеята е да бъде над 20 млн. евро и над 50 служители. Много се радваме, че фирмата избра нас за партньор. Връзката ни с ВюНау Инфотек датира от края на миналата година“, посочи Васка Стоянова, изпълнителен директор и зам.-председател на ИТ УНИ Махатма Ганди.

Проучване показва, че в България има такива DC центрове само в София и във Варна.

„Пловдив в подходяща ниша за такава инвестиция, така че фирмата направи своите проучвания и се ориентира именно към града. Идеята е в Пловдив да се изгради един голям център, който да е нещо като „майка” и в няколко града, разположени по периферията на страната, да се изградят няколко по-малки, за да се поддържа цялата мрежа“, посочи още Стоянова.

Тя разказа, че за целта ще бъдат наети около 50 души, които ще бъдат обучени и от специалисти на индийската фирма.

„За позициите ще бъдат назначени компютърни специалисти, тъй като при нас има колеж по иновативни технологии и предлагаме специалност компютърни мрежи. Ще бъдат наети лектори от индийската страна, които са специалисти и чрез нашия колеж ще се осъществи обучението на персонала, който ще работи в тези центрове“, посочи Стоянова.

Очаква се, след като индийската делегация се завърне в Ню Делхи, ръководството на фирмата да вземе крайно решение дали да инвестира в България.