Над 600 милиона лева сделки с имоти са декларирани от началото на годината в Пловдив. Поради това в градската хазна са влезли над 16 милиона лева от данък придобиване.  Към това трябва да прибавим, че Пловдив е на първо място по изкарани строителни разрешителни, а в момента редица терени из целия град се подготвят за строителство на нови жилищни сгради.  

Община Пловдив вече анонсира, че спира да продава терени в район „Тракия”. Само през новата година се очаква да изникнат четири нови мастодонти в най-големия жилищен район. В квартал „Захарна фабрика” се подготвя най-големия жилищен комплекс в Пловдив с РЗП 105 000 кв.м, а строителство на редица кооперации и жилищни комплекси тече в районите „Западен” и „Южен”.

Всичко това идва на фона на данните от Световната банка,  според които над една четвърт от жилищата в Пловдив са празни. Пустеещите имоти в града под тепетата са малко над средните стойности за градските райони в страната – около  25%.

Така логичният въпрос, който следва е дали не се надува нов жилищен балон, или всичко е плод на „невидимата ръка на пазара”.

Според доклад на Европейската комисия най-вероятно е първото. В него е записано, че България е сред европейските страни с тревожно надценен пазар на недвижимите имоти. Цените на жилищата у нас растат с едни от най-ускорените темпове през последните 2 години в Европа, което е обезпокоително на фона на високата задлъжнялост на бизнеса и домакинствата.

За зараждането на нов имотен балон неотдавна алармираха и наши експерти.  Засега не се сбъдва прогнозата на брокерите, че през тази година ще има успокояване на пазара. Най-отчетлива е тенденцията на нарастване на цените на жилищата в София, но имотите поскъпват също и в Пловдив, Бургас, Варна. В столицата средното ниво е около 1000 евро на квадратен метър, а в центъра и някои южни квартали цените достигат 1500 - 3000 евро. Дори и за нови проекти, които са на фаза изкоп, вече има оферти за 1000 - 1500 евро на квадратен метър в определени райони.

Подобни цени са изключително рискови, защото се прекрачва разумният срок за изплащане на инвестицията, казват финансисти. А информацията за голям брой сделки и в същото време голям брой празни жилища показва, че много имоти се купуват именно с инвестиционна цел - за отдаване под наем или последваща продажба. Причината за това поведение са рекордно ниските лихви по новоотпуснатите ипотечни кредити, които вече достигат средно 4.2 - 4.5%.

В същото време заради почти нулевите лихви по депозитите и ускоряването на инфлацията е логично закупуването на жилище да се смята за защита на спестяванията.