Да живееш в имение в центъра на града? Възможно е, но за Пловдив това коства една много висока цена. Къщите винаги са били най-предпочитаното място за живот и не случайно една от първите инвестиции на заможните пловдивски фамилии бе в края на 20 и началото на 21 век да се сдобият с такъв имот. 

С времето луксозните къщи в града стават все по дефицитно удоволствие. След завръщането на частната собственост, при навлизането на демократичния режим у нас и последващата приватизация, сред малкото останали къщенски квартали в града, мнозина се полакомиха да жертват старите наследствени имоти, за да издигнат кооперации. Така реститутите се сдобиваха не само с нови жилища, а и с огромни печалби от продажбата на апартаментите в излишък.

Намаляването на обективните възможности за закупуване на къща в града и гореописаните тенденции белязаха диря и върху близките села и местности край Пловдив. Заможните обърнаха поглед нататък, закупиха места и построиха хасиенди - така бяха създадени и т.н. "квартали на богатите" - Марково, Белащица, Остромила или както вече можем да наречем Холивудската Родопска яка.

Вакуумът, в който обаче са затворени наличните къщи в Пловдив, предполага високи цени на имотите по няколко причини. Основни оскъпяващи фактори са местоположението на къщенските квартали в града, видът на постройката, от гл.т. на големина и културна стойност, както и обзавеждането. Ето защо най-скъпите къщи се намират по върховете на тепетата в Пловдив, част от тях са включените в ансамбли и сгради паметници на културата.

Тази година една от най-скъпите сгради от този тип в Пловдив, а именно Гръцкото училище на Джамбаз тепе, която беше предложена за 1,5 милиона евро, бе купена от Пловдивската света митрополия. Заедно с нея от пазара на имоти бяха свалени и аристократичната къща на Вълко Шопов на Сахат тепе, която се търгуваше за 590 хил. евро, и първата къща на търговската ул. "Иван Вазов" точно до Партийния дом, която се предлагаше с цена от 1 490 000 евро. 

Така топ 5 на най-скъпите къщи на публичния пазар на имоти, разположени в Пловдив, беше преформатиран. Ето и именията, които чакат собственик срещу цени от над 1 милион лева:

1. Къща паметник на културата на ул. "Иван Вазов" 

Цена: 3 000 000 евро

Kъщата паметник на културата се намира точно до изгорелите четири склади, два от които складове дарени от Димитър Кудоглу. Това е най-скъпият имот в Пловдив. Паметникът на културата се търгува за близо 6 милиона лева. Той се издига на 7 етажа в пропитаата с тютюн улица. Величествената сграда е с реновирана фасада. Тя е една от малкото претърпели укрепителни дейности - премахнат е гредоредът и са изляти изцяло нови бетони основи и плочи на всички етажи. С РЗП от 3700 кв.м. сградата може да се превърне в огромен луксозен дом или в друг вид административна сграда. От последният етаж се открива невероятна панорама към града. 

2. Къща на Бунарджика

Цена: 1 100 000 евро

Дизайнерска еднофамилна къща с личен спа център очаква своите нови стопани на Бунарджика. Къщата от 450 кв.м. е изцяло реновирана луксозно, но със запазен стар стил с високи тавани. Разполага с четири спални с бани, басейн, сауна, галерийни пространства кабинет с библиотека, веранда и какви ли не екстри. 

3. Огромно имение до Институт по овощарство

Цена: 990 000 евро

Жилищната сграда с големина от 1300 кв.м. разгърната площ се разполага върху терен от 2,2 декара, разположен в непосредствена близост до Овощарския институт. Характерно за скъпите имоти и тя има басейн и пълен спа сет с джакузи, сауна, турска баня и дори шадраван в градината. Наподобяващата имение на граф сгада разполага със заседателна зала и собствено заведение. 

4. Нова дизайнерска къща, кацнала на тепето под Альоша

Цена: 600 000 евро

Старото струва скъпо, но новото не отстъпва. Къща, попълваща класацията на скъпи централни имоти, е новопостроена и се разполага по склоновете на Хълма на освободителите. Изпълнена по дизайнерски проект, къщата разполага с три етажа с общо РЗП от 560 кв.м. и вътрешен двор от 100 кв.м. Следвайки тенденциите за атрактивен имот, и този предоставя невероятна панорама заради високото си разположение. 

5. Къща в подножието на Бунарджика

Цена: 589 000 евро

Един нов, но сгушен в сянката на Альоша, имот заема челни позиции сред шикозните къщи в Пловдив. Еднофамилната къща е построена през 2013 в близост до аптека "Мальовица". На два етажа с обща площ от 395 кв.м. са разположени мебели в старинен стил, а цялостния интериор и обзавеждане на къщата са по дизайнерски проект.

Палатът разполага със самостоятелен вътрешен двор 100 кв.м., на партерно му ниво са ситуирани гараж 60 кв.м. за три коли, с автоматични врати и топла връзка към сградата, перално помещение, лятна кухня с градина и санитарен възел. На първи етаж е разположен огромен хол с трапезария и кухня, основната спалня с баня и санитарен възел към нея. Останалите четири спални са на 2-ри етаж, като към всяка от тях има баня и тоалетна. Цената включва обзавеждането и оборудването, което е от най-висок клас италиански марки. Затова вероятно и цената е 1494 евро на квадрат.

Повече информация за атрактивните имоти в Пловдив и региона можете да получите на тел. 0876797979.