Огромен ръст на цените на къщи в Белащица се наблюдава през последните месеци. Станало почти квартал на Пловдив село Белащица се конкурира успешно с прослувутият като лоно на скъпи имения Бевърли Хилс, Калифорния. 

Къщите в Белащица са далеч по семпли и скромни от тези в Калифорния, но се оказва, че е невъзможно да си купите имот за под половин милион лева, като подобни са цените дори на къщи в строеж. 

Според сайтовете за продажби на имоти средната цена на кв.м. в селото е 900 евро. Като се има предвид, че монолитните съвременни къщи обикновено са най-малко 200-250 квадрата, това прави минималната цена за имот от около 200 000 евро. Проверка обаче показва, че такива оферти на практика почти отсъстват, ако не става дума за продажба на зелено или съвсем стари и малки къщурки.

На цените под 200 хиляди евро се намират някои от новите типове строителство - куполните конструкции, които са гредоред, но и те са само с акт 14. 

По-евтините имоти, в графа между 200 и 300 хиляди евро са къщи в строеж в т.н. комплекси от къщи. Така върху един по-голям парцел се правят редица еднотипни имоти със сравнително миниантюрни площи земя към сградите. 

Ако обаче искате готова съвременна, монолитна къща от над 200 кв.м. ще трябва да отделите над 300 евро, а цените стигат главозамайващи стойности от 800 милиона до стойности като 1,4 милиона евро - непосилни суми за голяма част от домакинствата.

Горещият пазар, и според редица експерти прекомерно надутите цени, създадоха сериозна мотивация у собствениците на по-луксозни имоти да ги пуснат именно сега на пазара. Обикновено продажните стойности, които те определят на имотите си, са не просто далеч над вложеното и реалистичното, а в пъти над себестойността на имота - изграждане, обзавеждане и т.н. 

Така очакванията на продавачите и трезвия поглед, а и възможностите на купувачите, влизат в остър сблъсък. Ножицата между ценовите стойности, които едните искат, а другите са склонни да дадат, понякога е 50% от обявената цена. 

От друга страна няма нищо по-хубаво от форсирания пазар именно за собствениците на скъпи имоти. Най-скъпият имот в Белащица е фамилна къща от 680 кв.м с двор от 2000 кв.м. Цената ѝ е 1 380 000 евро, като в нея са включени прлежащ личен тенис корт и басейн с изкуствени вълни. Това прави 2030 евро за кв.м.

Имението за 1,38 милиона евро

По-скромен имот, но с по-голяма квадратура - 855 кв.м РЗП, пък се търгува за 850 000 EUR или бли 1000 евро за кв.м. Има и екстри - отопляем басейн и три паркоместа, разположени в озеленен двор от 1370кв.м.

Подобен имот с РЗП 734 кв.м и прилежаща земя от близо 2400 кв.м. с басейн, джакузи, сауна и фитнес се търгува за 830 000 евро.