Смолянски консорциум за саниране на сгради е уличен, че с фиктивни фактури е опитал да си спечели данъчен кредит от близо 100 хиляди лева. Ревизия на НАП обаче пресича всички опити на консорциума, а чрез действията си той дори е избенал плащане на корпоративен данък в размер на близо 50 хиляди лева в едно с лихвите. Така "Консорциум Уондър билд - Русев и КО ООД" ще трябва да връща 112 000 ДДС на НАП, както и корпоративния данък. 

Консорциумът е създаден през 2016 година с цел участие в обществена поръчка по линия на Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради. В обединението участват две фирми - "УОНДЪР БИЛД" ООД, тогава собственост на Васви Гаджалов и Светлан Николов, а в последствие на Веселин Трампов, и "РУСЕВ И КО" ООД на Бисер Русев и сина му Владислав Русев. 

Без особени проблеми консорциумът спечелил една от обособените позиции за изпълнение на санирането на жилищна сграда на ул. "Наталия" в Смолян, като срещу това получили 1 421 160 лева с ДДС. За да не плащат ДДС върху такива стойности обаче, консорциумът завел няколко фиктивни фактури от страна на едното от двете дружества, които всъщност го създават, а именно "Уондър билд" ООД. 

Агенцията по приходите обаче заселка данъчната врътка, след като дружеството вече успяло да си спести 100 хиляди лева ДДС и още близо толкова корпоративен данък. В консорциума и фирмите му влезли данъчни и започнала цялостна ревизията. Установено били, че има 3 фактури издадени от “Уондър Билд” ЕООД и 33 фактури, издадени от “Роял Голд БГ” ЕАД за строителни материали на стойност общо 464 429 лева. Такива материали и доставките им обаче според НАП, а и според Административния съд - няма. Така разходите по фактурите не са признати. 

Доставчикът “Уондър билд”ЕООД  не разполагал с материална, техническа и кадрова обезпеченост - обект, от където да се извършва дейността, нито наети лица. Според съда не може да се докаже осъществен транспорт на доставките, за които пък била наета другата фирма в консорциума "Русев и Ко". Освен това фиксалните бонове били по-късно издадени. 

На няколко пъти консорциумът се е опитал да оспори ревизионния акт на данъчните, но с последното решение на Пловдивски административен съд, актът е потвърден. Така обединението, санирало блока в Смолян, ще трябва да плати 162 хиляди лева заедно с натрупаните лихви от 2016 насам за опита за ДДС финт и корпоративния данък.

Решението на Административния съд в Пловдив подлежи на касационен контрол. 

Снимката е илюстративна!