Очаквано 2019 година, в която Пловдив председателства като Европейска столица на културата, носи триумф за хотелиерския бизнес под тепетата. 

Само за периода от 1 до 31 март 2019 приходите от нощувки в областта достигат 3.8 млн. лв., като от български граждани те са 2.9 млн. лв., а от чужди - 0.9 млн. лева. Това представлява чувствително финансово увеличение от 12,6% в сравнение със същия период през 2018 г. Според статистиката от изминалите години приходите през месец като март, попадащ извън туристическия сезон, са изключително високи. Данните показва, че през изминалата година в един от пиковите месеци - юли, пловдивските хотели са печелили малко под 5 милиона, а предвид настоящите нива и Пловдив Европейска столица на културата, браншът счита, че е възможно през летните месеци на 2019 да се отбележи рекорд.  

Средностатистическия чуждестранен турист, който отсяда в Пловдив, е гражданин на съседката ни Гърция. Спи в 4 или 5-звездни хотели за около 2 нощувки. Такъв профил показват последните данни на Националния статистически институт за март месец.

Според данните на хотелиерите в града, най-висок е делът на Гърците, отсядащи в Пловдив – 20,4% от всички чужденци. Следващите най-често пренощуващи в хотели на територията на област Пловдив са граждани на Турция - 16.5%, Германия - 8.8%, Италия - 6.2%, Руската федерация - 4.6% и Румъния - 4.3%. Чужденците, пренощували в Пловдив, през месец март са 7000 хиляди души, или около 16,4% от всички отседнали в Пловдив лица, възлизащи на 42 500 души. Чужденците прекарват в Пловдив средно две нощувки, като близо 2/3 от всички избират хотели с 4 или 5 звезди.

В Пловдив продължава да се наблюдава недостиг на леглова база в реномирани хотели особено в уикенд периода. Проверка на TrafficNews показа, че капацитетът на големите луксозни хотели в града за петък и събота е почти запълнен ежеседмично. Въпреки силните резултати през уикенда, делничната липса на посетители сваля съществено общата заетост на леглата в местата за настаняване, която през март е 26.3%. Най-посещавани са хотелите с 4 и 5 звезди, като при тях капацитетът на заетост е 33.9%, най-трудно пък се пълнят мотелите, които бележат едва 18.2% заетост.

Все още посетителите на Пловдив, нощуващи в места за настаняване под тепетата, са предимно българи. Положителната тенденция е, че броят на гостите и броят нощувки се увеличават спрямо 2018 година. 42, 5 хиляди души са реализирали 76 000 нощувки само за 1 месец, което е ръст с около 6% в сравнение със същия месец миналата година.

Към март 2019 в област Пловдив са функционирали 196 места за настаняване с над 10 легла - хотели, мотели, къмпинги, хижи и други места за краткосрочно настаняване. Броят на стаите в тях е 4900, а леглата са се увеличи с около 2% до 9500.

Очаква се до края на годината в града под тепетата да отворят врати още няколко големи хотела от високия сегмент, които да задоволят търсенето на по-луксозен тип настаняване.