Хотел „Норд“, разположен точно срещу Панаира в Пловдив, търси нови собственици, научи TrafficNews.bg. Мястото за настаняване функционира от 2005 година и е собственост на фирмата „Димана билд“.

Хотелът започва с летящ старт и намира място в сегмента на бизнес хотелите, въпреки голямата конкуренция в района. До него са разположени два от големите хотели в града, както и редица семейни хотели.

Цената на хотела от 1000 кв.м. РЗП, разделени в 20 стаи за настаняване, е € 1 100 000 евро. Основа за решението на двамата собственици да се разделят с хотела е желанието им за разтрогване на съдружието.

Продажбата на разработен бизнес стана все по-популярен модел у нас. Ако до преди няколко години бизнесът или се докарваше до фалит или се прехвърляше мимоходом на други хора, то днес се търси продажба преди преди корабът да е потънал. И то се търси сделка с инвеститори, вън от семейния и приятелския кръг на собствениците. Сред причините за продажба попадат още освен финансова нестабилност, напускане на страната, пренасочване в друга сфера и липса на качества за ефективно ръководство на предприятие. 

В търговията на фирми, предприятия, франчайз, съдружие и т.н. намират място най-разнообразни по вид начинания. Така в момента на пазара е още фабрика за производство на колбаси с 15 служители, работеща от 2000 година и притежаваща разпознаваем бранд на сурово сушени местни изделия. Цената на закупуване на готовия бизнес е 995 000 евро. 

Продава се и заведение за гироси в един от моловете в града. Нови собственици търси склад за търговия с персонал и мрежа, за който се твърди че прави оборот на година между 8 и 12 милиона лева. Цената за придобиване на бизнеса е обявена на 550 000 лева.

Отварят се възможности дори в зони, за които обикновено се счита, че са „разграден двор“. Пример за това е заведение в „Капана“, където практиката не е за продажба, аз а отдаване под наем, като именно така се продава готов ресторантски бизнес. На тезгяха е заведението „Monkey Burgers“ с цялото си оборудване и екип. Не е упомената конкретна сума за сделката, включваща 7-годишен договор за ползване на мястото на ул. „Христо Дюкмеджиев“, ала от друга страна съдържателите посочват, че вадят по 150 хиляди лева печалба годишно. Публично оповестената причина за разделянето с бизнеса е заминаването в чужбина на собствениците - Людмил Плачков и Искра Плачкова. 

Ако човек не иска да поема самостоятелна отговорност на предприемач и разполага с по-малки капитали, варианти за инвестиция също има. Безспорно едно от най-любопитните предложения е за ферма за отглеждане на култивирани охлюви, като съдружие може да се направи за по 10 хиляди лева в 1 декар площ. Ентуисиастите, които инициират събирането на съмишленици, обясняват, че целта е да се започне с 5 до 10 декара, а в последствие да се реинвестират печалбите и да се достигне площ от около 20-30дк.