Да назначиш човек с увреждания на работа не изисква никакви разходи, но би донесло големи ползи на работодателя. Това сподели пред камерата на Trafficnews.bg съоснователят на фондация "Визионер" Дилян Манолов. От няколко години насам организацията се е посветила на мисията да сближи бизнеса с хората с увреждания, като организира и подходящи обучения, предимно за хора със зрителни затруднения. Доброволците представиха дейността си по време на емоционално събитие, организирано от пловдивската фирма Агри-М. Събитието съчета полезното и приятното, а гостите осъществиха нови приятелства и бизнес контакти. Много от тях подкрепиха каузата на фондацията, а изпълнителният директор на "Агри-М" Ивайло Комбаков сподели, че компанията е поела ангажимент към назначаване на подобни кадри.

Пловдивска компания забавлява партньори и семействата им с Ден на отворените вратиСъботният ден в базата на "Агри-М" се превърна в истински празник

Участниците в събитието имаха възможност да провокират сетивата си, влизайки за малко в ролята на незрящи. На щанда на фондация "Визионер" те изпробваха уменията, които всеки човек с нарушено зрение трябва бързо да усвои, като разпознаване на монети единствено чрез допир, както и на подправки, използвайки единствено обонянието си.

"Демонстрираме и значението на релефа с помощта на специална техника, която да покаже колко по-лесно достъпен би могъл да бъде един текст или рисунка за тези хора", обясни Дилян. Самият той е незрящ. По образование е психолог, а в момента е и сред младежките ни делегати в ООН.  

Освен че обучава хората с увреждания на техники, необходими за нормалното им ежедневие, фондация се занимава и със по-специален вид обучения - за професионални умения. 

"Също така помагаме на компаниите да оптимизират средата си за хора с увреждания и да покажем, че да имаме такъв човек в екипа си, не коства нищо", обяснява Дилян. Той допълва, че негови колеги организационни психолози, са установили тенденцията хора в неравностойно положение да остават за по-дълго време на работа в сравнение с колегите им, които не страдат от увреждания. Проучванията сочат още, че те демонстрират много по-голяма мотивация на работното място. 

Най-предпочитаните професии от хора с увреждания са свързани с право, човешки ресурси, музика, масажи и уелнес, посочва още доброволецът. Незрящите проявяват интерес и към сферата на IT технологиите. Според Дилян да се адаптира работната среда за човек с нарушено зрение не коства почни нищо. 

"Става дума за инсталиране на един напълно безплатен софтуер на компютъра му. Всъщност има доста финансови облекчения за работодателя, както и програми, по които може да се кандидатства", коментира той. В разговора си с наш репортер той е категоричен, че хората с увреждания се адаптират изключително бързо към атмосферата на работното място и нямат нужда от асистенция. 

Какво още сподели Дилян и имат ли място хората с увреждания на пазара на труда - вижте във ВИДЕОТО: