Една от първите частни болници у нас "Ескулап", е пусната на търг от частен съдебен изпълнител. Причината - дългове и ипотека, която не е изплащане редовно. Продажбата ще започне при цена в размер на 1 841 252 лв. 

В цената се включват двете сгради, залепени една за друга, разположени с централните части на Пазарджик. Преди да се превърнат в болница те са били бившата градска баня. МБАЛ „Ескулап“ отваря врати в зората на демокрацията - през 1993 година и е едно от първите частни здравни заведения в Пазарджик и страната, извършващо диагностика и лечение на заболявания, диагностика и консултации, поискани от лекари от други лечебни заведения, клинични изпитвания на лекарства и медицинска апаратура. 

До преди няколко години разполага със 73 легла, модерна апаратура, има действащи хирургия, урология, ортопедия и травматология, вътрешни болести, анестезиология и интензивно лечениe.

През 2019 обаче започват слухове за тежкото финансово състояние на болницата. Кабинетите започват да се изпразват, бавят се заплати на служители. В крайна сметка предположенията и притесненията на лекарите, работещи там, се оказват съвсем резонни. През 2020 години боницата дефакто затваря, въпреки че официалната информация от РЗИ тогава е, че временно от средата се затварят за ремонт на ортопедичното, урологичното и анестезиологичното отделение и на климатичната система, както и операционните и рентгенова апаратура. Институциите обаче не разполагаха с данни за намерения за закриване на лечебното заведение. 

В настъпване на пандемията имаше предложения затворената сграда да бъде обособена като ковид болница, тъй като помещенията са пригодни за настаняване на пациенти с коронавирус. Това предложение остана нереализирано поради неизвестни причини. 

Мястото на болницата е много атрактивно. Пред нея има обособен парк с градини, детски съоръжения и други кътове за почивка. Парцелът, върху който се разполага медицинското заведение, е с площ от 1625 кв.м., а сградите върху него са с РЗП от над 2500 кв.м. Към цялата медицинска база с лекарски кабинети, манипулационни, операционни, сектор за интензивно лечение, лаборатории и т.н. има чакални, регистратура, болнична аптека и всички необходими помещения за медицинско заведение. 

Търгът ще бъде отворен за оферти на 7 февруари и ще приключи на 7 март. Вероятно ден по-късно ще бъдат отворени и офертите, така че да стане ясно има ли нов собственик болницата.