Разкриването на нови работни места е един от показателите за икономическия растеж на всеки регион. През последните годините в Пловдив и региона отвориха десетки нови предприятия, които превърнаха областта сред водещите икономически центрове. Това, което е атестат за устойчиво развитие на компаниите, е разширяване на производствените мощности и разкриване на нови работни места. Условията на труд, възможностите за израстване и заплащането са сред най-важните критерии, за хората, които си търсят работа.

Cast Futura, която е една от големите фирми  в Пловдив, повече от 10 години успява да прилага европейски модели на управление в производствената си база. В компанията работят над 500 души, а експанзията й продължава, като те ще разкрият 100 нови работни места до края на годината.

Кои са основните дейности на компанията, какви условия на служителите си предлага и по какъв начин си търсят кадри - разказва Екатерина Банчева, която е HR специалист в  Cast Futura.

-Вие сте една от най-големите компании в своята област, разкажете малко повече за нея – кога е основна, какво произвеждате и с каква база разполагате?  

-„Каст Футура БГ“ ЕООД е създадена през 2002 година в България, като първата ни база бе в село Горна Малина, Софийско. Пет години по-късно отворихме врати и в Пловдив. Фирмата е италианска, като освен в България, към настоящия момент разполага и с производствени бази и в Италия, Унгария, Полша, Бразилия, Мексико и Турция. Дейността в България обхваща около 80 % от производството на цялата компания. Основната дейност на фирмата е насочена в производството на части за бяла техника- фурни, котлони, бойлери и други.

Компонентите, които произвеждаме са термодвойки, горелки, керамични свещи, запалки, таймери и други. В Пловдив разполагаме с две производствени бази, намиращи се в индустриалната зона на район „Тракия”, като общата им площ е около 7500 кв.м. Фирмата е сертифицирана по ISO 9001.

-Колко души работят в момента в предприятието и какво включват дейностите на служителите?

-Към настоящия момент в българското подразделение на фирмата работят 530 души, от които 500 са в Пловдив. Работата в производството е предимно ръчна, подходяща както за мъже, така и за жени.

Постигането на  желаните резултати и произведено количество с най-високо качество, е резултат от добре свършената работа на всичките ни отдели. За изработването на всяко едно изделие има предварително изготвен план за работа.Важно е всеки един от служителите в производството - от работника до началник бригадата, да следва зададения план.

Що се отнася до нашите служители, всеки един от тях има определено работно място и всеки ден, идвайки на работа, знае каква точна операция ще извършва. Разбира се, стараем се да повишаваме квалификацията им, като ги ротираме и на други работни места, с цел повече удовлетвореност на самия работник и по-голяма гъвкавост в производството.

-В Пловдив все по-често компаниите се оплакват от липса на кадри, при вас как стоят нещата? Откъде намирате най-често служители и какво е текучеството при вас?

- Проблемът с намирането на качествени кадри, като под качествени имам предвид хора, които да са отговорни към работния процес и имат желание за работа, е всеобщ и ние не правим изключение.

Радва ни факта, че при нас има хора, които работят вече 10 години, но в същото време разполагаме с млади и много мотивирани служители. Освен това голям успех в намирането на работници имаме именно чрез настоящите ни служители,  т.е. наши работници препоръчват работата при нас на свои близки и роднини. Това е достатъчен атестат, че хората при нас са доволни и могат да доверят свои близки. Може би това е едно от нещата, с които се гордеем най-много при намирането на служители.   

-През какво обучение минават служителите Ви и имат ли възможност за израстване в компанията?

- Новодошлите работници имат един месец обучителен период. През него най-важното  е да се научат да работят правилно и качествено, според нашите изисквания и стандарти. При нас работят много хора, които преди това никога не са се занимавали с подобна дейност, но в момента дават отлични резултати. Когато имаме свободна позиция винаги първо се допитваме за потенциални кандидатури от нашите работници. За нас, като фирма, е много важно да даваме възможност на всеки един да разгърне потенциала си и това да се случва точно при нас.

-Кои са най-важните черти и способности, които търсите в своите служители? Има ли идеални кандидати?

-Най-важното, което търсим в нашите бъдещи служители е стриктност и отговорност към работния процес. Ние не очакваме да дойде някой, който да е абсолютно подготвен и да бъде на 100 % ефективен от първия ден. За това им осигуряваме едномесечно обучение, но очакваме да работим с мотивирани и енергични хора, които имат желание за работа.

-Предвиждате разрастване на производството, колко души са необходими още за него?

-В началото на годината увеличихме броя на работещите в едно от производствата ни двойно, а преди близо два месеца стартирахме още няколко дейности. До края на годината очакваме да наемем около 110 нови служители.

-Какво получават хората отсреща и какви стимули използвате за Вашите служители?

-Това, което ние предлагаме е двусменен режим на работа в диапазона от 5,30 до 22.30 часа - без нощен труд, 5-дневна работна седмица от понеделник до петък. Имаме осигурен транспорт от Асеновград, Стамболийски и Поповица, а в рамките на града има осигурен транспорт в часовия диапазон, в който няма градски транспорт. Заплатите са различни и зависят от естеството на работа, но средно предлагаме 900 лв. бруто и 60 лв. ваучери за храна, като осигуровките са на реалната сума. Също така два пъти годишно даваме премии, като размерът й  зависи от оценката на атестацията. Сумата, която получават нашите служители, е между 120 и 250 лева.

-В момента върви външно обучение в компанията Ви, което цели да повиши нивото на работа. Разкажете малко повече за него.

- Провеждаме обучението World Class Manufacturing с външна консултантска фирма, което е с продължителност 1 година. Обучението е разделено на няколко етапа и целта е подобряване на работната среда като организация, чистота и подредба, по-добро управление на складови наличности, по-добро планиране и други дейности. Приключвайки това обучение, очакваме да имаме още по-добра работна среда за нашите служители във всички звена на компанията.

Как може да кандидатствате за работа в Cast Futura и какви са свободните позиции – вижте ТУК