Редица предприемачи са решени да се разделят с бизнесите си в Пловдив и региона. Предложенията за продажба на фирми обхващат почти всички икономически сфери - търговия, транспорт, земеделие, спорт, заведения, индустриално производство и всевъзможни услуги.

Основните парични предприемачи да предлагат бизнес начинанията си на пазара са нужда от бърза финансова инжекция, лоша доходоносност, паралелно развитие на множество различни дейности, както и заминаване в чужбина. 

Все по-често бизнесмените прибягват до онлайн предлагане на бизнеса си за разлика от търговските отношения преди години, когато подобни сделки се осъществяваха по неформални канали, често чрез посредници в бизнес средите. Търсене също не липсва, тъй като лишените от бизнес нюх или тези, които не виждат ниша, но имат финанси предпочитат да закупят готово предприятие. 

В момента в интернет пространството свободно се търсят собственици на десетки места за настаняване в Пловдив - от големи функциониращи хотели, до новостроящи се сгради за обществено ползване до апартаменти за нощувки, които се предлагат през популярни платформи за отдаване на домове за краткосрочно настаняване. Не липсват ѝ оферти за заведения и още десетки обекти за други търговски цели. 

Срещу грандиозни суми от половин милион евро до 1,1 милион евро, човек може да стане собственик на различни по големина хотели. Най-"евтино" се продава работещ хотел на ул. "Отец Паисий" от 350 кв.м., разполагащ с напълно оборудвани 3 двойни стаи, 3 студиа и един луксозен апартамент. Цената на "Dali Art Hotel", който е украсен с репродукции на Салвадор Дали се търгува за 460 хил. евро. Подобен хотел само на метри от Главната улица в кварталът за творчески индустрии "Капана" търси собственик вече над година и половина, а обявената цена за "Hotel bar Central" e 517 хил. евро.

При по-големи обекти като хотел "Кабана" на Пазарджишко шосе и хотел „Норд“ на метри от Панаира са за далеч по-платежоспособни бизнесмени, като търсят продажна цена от съответно 800 000 евро и 1,1 милион евро. 

Изглежда, че големият ентусиазъм на туристическия бранш в годините преди, а и на връх председателството на Пловдив като Европейска столица на културата, получи в отговор разочарование. Въпреки това, няколко големи и бутикови хотели са в процес на строеж в момента, но две от новостроящи се сгради в "Смирненски" вече се предлагат за продажба.  

Освен хотелиери, малки предприемачи, които инвестираха в апартаменти за отдаване на туристи за краткосрочно ползване, също искат да се разделят с бизнеса си. Пет апартамента от такъв тип, разположени в центъра на града, в момента търсят купувачи. Четири от жилищата са боксониери и студиа в една сграда и се търгуват на обща цена от 160 хиляди евро заедно с целия пакет услуги по отдаването им под наем. Според собствениците имотите носят проходи от около 3000 лв/месечно, а след приспадането на разходи за почистване и битови сметки печалбата е около 2250 лв. Питият е с две спални, но също е маломерен, а цената му е обявена на малко над 44 хиляди евро. 

Наемните бизнеси обаче не са единствените, които човек може да си купи на готово. Собственик разработил малка транспортна услуга за товарни автомобили под наем също иска да намери купувач на бизнеса си. Рента кар за товарни автомобили включва 5 различни буса, както и 5-тонен камион, заедно с офис под наем. Каква е продажната цена, която търси настоящия собственик обаче не се разкрива.

В града се търси нов стопанин на няколко заведения, включително на суши бар и барчета в квартала на творческите индустрии "Капана". Хранителни магазини на топ локация също се търгуват скъпо - около 50 хил. лв. Интересно впечатление прави, че при подобни търговски обекти почти винаги се касае за имот, който е взет под наем, а предприемачът е инвестирал не малка сума пари за специфично обзавеждане и оборудване, както и за стока. 

В областта в момента се търгуват предимно земеделски предприятия за отглеждане и преработка на различни култури. Впечатление прави бизнес на 23 км от Пловдив, който се търгува за близо 1 милион лева. 

Бизнес имотът е в село Малък Чердак и включва 50 декара градина годжи бери, 72 декара сини сливи, оранжерия, цех, условия за пакетаж и дори жилищна къща. Всичко е с извадени и действащи необходими документи, има и сертификати за био производство. Целият имот от 156 дка и застроени 266 кв.м. се търгува срещу 910 хиляди лв.

Действаща овцеферма в село Розино пък може да бъде закупена за 72 хил. лева, като в цената е включена цялата инфраструктурна база за животни, хора и дори стая за ветеринар.