Укриване на приходи, съответно и данъци в особено големи размери, е засечено в известно пловдивско заведение - кафе-сладкарница „Джумая“, по-известна като Турската сладкарница. Става дума за над 1 милион лева оборот, който е недеклариран за периода от 01.09.2013г. до 31.05.2016г. Служители на НАП отишли на проверка и засекли огромни нарушения в отчитането в обекта, последвала ревизия, която изважда схемата наяве.  

Днес, 3 години по-късно, фирмата "Сигма-3" ООД, която е стопанисвала сладкарницата по това време, вече е в ликвидация. Това обаче не е пречка да завежда дела срещу Ревизионния акт, с който е разпредено да заплати 171 964 лева ДДС, лихви от 41 088 лева, корпоративен данък в размер на 9,4 хиляди и още 1,3 хиляди лихва по него. Магистратите отхвърлят жалбата, но схемата на заведението излиза наяве в документите по делото. Още повече, че известната кафе-сладкарница продължава да функционира и днес през друга фирма, но със същия собственик. 

Обектът, разположен на Джумая Джамия, е нает под наем от "Сигма-3" ООД с договор от 12.06.2013 г., сключен с Мюсюлман­ско изповедание чрез Районен мюфтия. Месечният наем на заведението бил 1500 лева с ДДС, срещу които фирмата наемател ползвали търговска площ и склад с площ 61 кв.м и тротоарно право - 60 места на открито и 30 места на закрито. Заведението има солидна слава сред пловдивчани като една от първите турски сладкарници в Пловдив. И до ден днешен обектът е предпочитано място за закупуване на баклава, кадаиф и други сладкарски произведения от турската кухня. 

Фирмата "Сигма-3" е собственост на осем съдружници, предимно сърби, като капиталът от 5000 лева е разпределен между тях по следния начин: Мажоритарен дял има рускинята Татяна Илина /1800 лв/, Ивица Мичич /1000 лв/, Дано Папич /500 лв/, Шахин Ватансевер /500 лв/, Марио Цветкович /300 лв/, Йован Миркович /300 лв/, Милуин Довиянич /300 лв/, Зивер Кьопрюшабъ /300 лв/. Управител към периода, в който дружеството е засечено от нападжии, е бил Атанас Светлев, след това Нешко Велев. 

Проверката започва при подозрения за укриване на данъци. Подозрения, които се оказват повече от обосновани - за период по-малко от 3-години дружеството е отчело с около 1 милион по-малко пред държавата. Всичко започва при първичната проверка на Турската сладкарница, когато инспекторите консумирали напитки и сладки за 16,90 и получили бележка, която изглеждала повече от достоверна - с надпис "фискален бон", издадена от фирмата. Оказва се обаче, че фискално устройство /т.н. принтер/ не е свързано и не е регистрирано в НАП. 

Касова наличност при започване на проверката трябвало да бъде 131,90 лв., а фактическата наличност била 333,00 лв., като така касовата разлика била 201 лева. Фирмата е санкционирана, че не е издала касов бон, каквато санкция е наложена и на сервитьора. 

Последвалата пълна ревизия обаче сочи за драстични нарушения и схема за укриване на доходи. Всички продажби се маркирали в система, т.н. софтуер за управление на продажбите в търговски обект. Този софтуер обаче не е свързан към НАП, нито директно към касовия апарат. За периода от 01.09.2013г. до 31.05.2016г. общият размер на продажбите, засечени в софтуера са 1 326 492,78 лв. Междувременно обаче през фискален апарат пред НАП  дружеството декларира продажби за 294 702, 11 лв. 

Как се случва това? В софтуера имало три кода за отразяване на плащане. Със символ „1“ се означава плащане в брой, със символ „2“ - плащане по банка и със символ „3“ - друго. Така за една част от про­дажбите в Турската сладкарница било посочено плащане в брой, а за друга част - плащане „друго“, а плащания по банков път нямало изобщо регистрирани. Така сумата на извършените продажби с отразени плащания в брой за периода при приключените сметки е в размер на 297 035,51 лева, а сумата на извършените продажби с отразено плащане "друго" е в размер на 1 029 457,27 лева за същия период. На автентичен касов апарат се чукали само сметките заплатени в "брой", другите със заплащане "друго" все едно не съществуват. Сумата от над 1 милион по категория "Друго плащане", въпреки че е трудно да си представим какво може да бъде то, разбира се не фигурира и в годишната данъчна декларация на фирмата. 

Така над 1 милион лева приходи са укрити, както и съответните им ДДС и корпоративен данък. След преизчисления по изкарване на известни разходи, свързани именно с недекларираните продажби, експерти са определили на база финалната облагаема сума, че дружеството дължи 171 964,67 лева ДДС по укритите приходи. Отделно са начислени лихви, както и корпоративен данък. Към момента дължимите средства не са върнати в държавната хазна, а Административният съд се е произнесъл само преди няколко дни, че жалбата от "Сигма-3" ООД за намаляване на дължимите данъци е неоснователна. 

През периода на ревизията основна икономическа дейност на дружеството е ресторанти и заведения за бързо обслужване. Освен Турската сладкарница, фирмата "Сигма-3" ООД е държала обектите бърза закуска „Софра“ на ул. „Железарска“ в Пловдив,  сладкарница „Азра“ на Виторшка в София, бившия ресторант „Конак“ в София. Вън от ресторантьорската дейност обаче, фирмата държала и обменно бюро на ул. „Абаджийска“ в Пловдив, два склада и сладкарска работилница. 

Дали са повдигнати обвинения по Наказателния кодекс на съдружниците няма данни към този момент. Към днешната дата обаче не просто укритото ДДС-то и корпоративният данък на сладкарницата не са платени към държавната хазна, но и е в процес на ликвидация. Окръжна прокуратура по дала иск за прекратяване на дружеството с мотив, че управителят е бил заличен и не е назначен нов такъв. Той е уважен, а фирмата е отишла в ръцете на ликвидатор.

Справка в НАП показва, че "Сигма-3" ООД дължи 332 903 лева към Агенцията по приходите. Междувременно обаче Турската сладкарница продължава да работи само че през фирмата "Аксел 7", която пък е собственост на един от бившите съдружници в "Сигма-3" 29-годишния Шахин Ватансевер, който живее в България. В новата фирма, регистрирана през 2017 след откриване на данъчната афера, Ватансевер е съдружник с турчина Мехмет Бакан.