Имотният пазар в Пловдив, който белязва рекордни пикове след кризата през 2009, устойчиво дава сериозни основания на всички собственици на неизползвани имоти да се разделят с тях. Причината - по всичко личи, че едва ли могат да получат по-висока цена от тази, за която биха изтъргували имота си сега. 

Да уловиш вълната или в случая крупните остойностявания на квадратен метър земя и застроена площ в Пловдив, се оказва довод на имотния пазар да излязат едни от последните големи незастроени парцели в града. 

Такива имоти обикновено са трудни за продаване по няколко причини. Собствениците са няколко и често са на различно мнение за съдбата на терените или сделката по продажбата им. Купувачите от друга страна би следвало да са отдавна в строително-инвестиционния бранш и да разполагат с огромни капитали за закупуване на имота, както и за реализиране на инвестиционно намерение. 

От друга страна актив под формата на неизползваемо недвижимо имущество едва ли носи добавена стойност на притежателите и когато години наред те не се наемат да го оползотворят, какво по-добро от това да търсят евро еквивалента му, а той както вече отбелязахме в момента вероятно е върхов. Пазарът започна постепенно да се забавя, заради свиването на търсенето и понижаването на конкуренцията за един имот, които са следствие от пренасищане и заради силното поскъпване на квадратния метър. 


Преди популярен метод за използване на терени бе строителство срещу обезщетение, но то се практикуваше за сравнително по-малки терени. Мнозина предприемачи изгоряха, тъй като в клаузите на договора бе включено, че ако не успеят да реализират строежа в даден срок, земята и правата върху нея се връщат на първоначалните собственици. 

Днес на пазара на имоти са изкарани едни от последните незастроени земи в централните части на Пловдив. Амплитудата на цените е огромна, като терен в суперцентъра на града стига до 800 евро за кв/м. Площите там обаче са малки, за разлика от широкия център на града, където все още се намират имоти от по 20-30 декара. 

Впечатление прави, че след като дълго време част от тях тънат в забвение и са превземани от природата, покрай горещия пазар, парцелите изведнъж се изчистват и се гласят за продан или директни инвестиционни действия. Такъв е парцелът с две лица - на бул. "6-ти септември" и бул. "Марица", точно до моста на Адата. Площта от близо 7 декара от години пустее, въпреки че има статут за строителство за обществена сграда и комплекс. Наскоро той бе тотално оголен и ограден с ограда, като според източници на TrafficNews.bg престои да бъде извършена сделка за реализиране на строителство. 

В зоната има още няколко парцела за продан - 6,5 декара, където в момента се изработва ПУП и с очаквано РЗП от 25 000 кв.м. търсят нов собственик срещу 1,2 милиона евро. Имот от 52 декара разположен точно до новото кръгово кръстовище на бул. "6-ти септември" с лице на ул. "Владая" и бул. "Марица" се търгува за 3 068 000 евро (59 EUR/кв.м). Цената е по-ниска, тъй като е за промишлени цели с възможност само за 20% жилищно застрояване. 

От другата страна точно срещу моста на Адата с лице на бул. "България", нов собственик търси терен от 21,2 декара срещу 6,6 милиона евро (311 EUR/кв.м). Той е подготвен за застрояване без ограничение във височината - жилищно и обществено. Има издадена и скица-виза с параметри: кинт - 5, плътност - 70%, озеленяване - 20%

На бул. "Източен", срещу кръстовището му с ул. "Георги Мамарчер", терен от 3250 кв.м. също е обявен за продажба на цена от 850 000 евро (261.53 EUR/кв.м), от които 900 кв. м. предвидени за паркинг. Предвидено е жилищно застрояване с РЗП от 8000 кв.м. Парцел срещу него в близост до кръговото кръстовище с "6-те септември" също бе на пазара на имоти, ала по всичко личи, че вече се подготвя за строителни работи.

 

Един от най-апетитните парцели в Пловдив, за който покойният бизнесмен Димитър Язов имаше дръзки строителни планове, също търси собственици, след като настоящите му притежатели не са достигнали консенсус за ползването му. Става дума за 32-та декара земя срещу зала "Колодрума" зад бившия Мото център. Към момента "Скай билдингс" АД продава продава инвестиционния си проект, даритащ от 2009 година, който е за жилищно-административен комплекс с 27-етажни сгради и РЗП от 125 000 кв.м. Цената обаче не публично оповестена. Проектираният комплекс е безпрецедентен по мащаба си, ала със смъртта на Язов, загива и реализацията му. 

Другият знаков парцел е този, служил преди години за целите на боклукчийската фирма "Еко глобал", която бе управлявана години от бизнесмена Петър Станчев. Става дума за терен между ул. "Данаил Николаев" и "Волга" с големина от 5731 кв.м. Цената му е 4 000 000 EUR (698 EUR/кв.м) и предлага възможност за развитие на РЗП в подножието на Бунарджика от 43000 кв. м. при смесено строителство за обществено обслужване и жилищно застрояване.

20 000 квадратни метра до Централна гара в Пловдив също са на път да сменят собствеността си. Както TrafficNews.bg писа цената на имота е 7 милиона евро. 

Става дума за два парцела, разположени в непосредствена близост до жп линиите, върху които в миналото се разполага един от големите заводи за метална и химическа индустрия и търговия "Александър Амбарев" АД, а по-късно е реституиран.

Вероятно по-голямата част от гореописаните имоти до няколко години ще са застроени, като така ще се сложи край на възможностите за нови начинания поне в тези зони на града. Инвестициите ще се пренасочат към периферните квартали, които в момента все повече разширяват границите на града и то с жилищно строителство, а не с индустриални зони.