Хотелиерка ще трябва да върне близо 400 хиляди лева евросредства за апартхотел, който произвел едва 15% от заложените приходи.

През 2014-2015 Гергана Симова чрез ЕТ „Джи Ес – Хотелс – Гергана Симова“ се включва в кандидатстването по Програмата за развитие на селските райони по линия на къщите за гости, както стана известно финансирането. Кандидатства с предложение за преработка на проект на жилищна сграда в апартаментен хотел "Астория" в Хисаря.

В бизнес плана си тя заложила да реализира приходи от нощувки и наеми на конферентна зала и търговски обекти в порядъка на 321 600 лв годишно за календарните години 2016г., 2017г. и 2018г. В крайна сметка Симова била одобрена и подписала договор, по който на няколко транша ѝ била изплатена субсидия в размер на 391 160лв. по европейската програма

В края на 2015 в обекта се осъществява проверка, но експертите заключват, че всичко е наред. Така се изплаща и пълната сума от договора. Всичко било наред до 2019 година, когато започват масови проверки на бенефициентите по програмата. Повод за инспекциите са скандални данни за няколко субсидирани обекта, за които има доказателства, че са изграждани за целите на лични имения, а не за места за настаняване, чрез които да се развиват курортни и селски райони, каквато е идеята на програмата. Така се оказва, че с европари се е извършвала огромна злоупотреба като са се изграждали имоти за лично ползване. 

При проверките в Пловдивска област се оказа, че шест фирми са се облагодетелствали със суми между 130 хил. и 400 хил. лева за изграждане на т.н. "къщи за гости" в Пловдивско. Сред уличените за неправомерно източване на субсидиите от Държавен фонд "Земеделие" попада и Симова. 

При внимателен поглед върху счетоводната документацията на хотел "Астория" станало ясно, че средно за тригодишния период били реализирани едва 14,26% от заложените приходи. Симова имала приходи от 35 913,79лв. за 2016г. /11,17%/, 55 546,98лв. за 2017г. /17,27%/ и 46 150,27лв. за 2018г. /14,35%/. 

Ниският процент на изпълнение, съпоставен с предвидения в бизнес плана приход от субсидираната дейност бил засечен и с броя на нощувките. Съгласно справка от община Хисаря в обекта има реализирани нощувки: за 2016г. – 623бр.; за 2017г. – 884бр. и за 2018г. – 651бр. 

Данните били много различни от заложените, поради което Симова е задължена да върне парите

Преди дни хотелиерката опитва да обжалва пред Административен съд - Пловдив акта си за установяване на публично държавно вземане, с който е задължена да възстанови 391 160лв. Магистратите обаче категорично отхвърлят претенциите ѝ. Причината е, че според Правила за определяне на размера на подлежащата на възстановяване безвъзмездна финансова помощ при установени нарушения от Програмата, когато бенефициентът не е спазил параметрите заложени в одобрения бизнес план по отношение на приходите и този размер е по-малък от 50% спрямо първоначално заложените, същият следва да възстанови изцяло предоставената му финансова помощ. 

Гергана Симова има право да обжалва решението на Административен съд - Пловдив във ВАС в 4-дневен срок от решението. 

Припомняме, че 253 проекта от проверените през 2019 година 288 проекта са отчетени като неизрядни. При 95 от проектите нарушенията са частични, но се оказва, че над 50% от проверените или общо 158 "къщи за гости" са напълно неотговарящи на заложените бизнес план и предназначение. Някои са къщи фантоми, а парите са потънали в нечий джоб. Други са се превърнали в доходоносна сграда за продан, а при трети държавата е спонсорирала създаване на ваканционна вила на гърба на данъкоплатците. Санкцията за всички, допуснали измама с европарите, е една - те ще бъдат задължени да върнат цялото финансиране.

В Пловдивска област шестима ще плащат скъпо за опита им да източат субсидиите неправомерно и пряко правилата по програмата. Всички инвеститори са взели парите като еднолични търговци. Основно схемата е била приложена в село Свежен, попадаща в Община Брезово. Там нарушители са: големият животновъд Атанас Илиев чрез ЕТ "Атанас Агрилов Илиев", който ще трябва да върне 389 680 лв, Стойчо Николов през ЕТ „Стойчо Росенов Николов“ със санкция 336 090 лв. и „Свежен - Христо Иванов“ с къща в село Свежен, община Брезово, който трябва да възстанови 122 774 лв.

Останалите три грандиозни нарушения са в Старосел, Хисар и Перущица - ЕТ „Ивелина-Мария Димитрова“, взела 149 416 лева за основен ремонт на малък хотел към винарска изба и оборудване за балнеолечение в Старосел; ЕТ „Наш дом - Добринка Николова“ с глоба от 277 945 лв. за къща за гости в Перущица и и ЕТ „Джи Ес - хотелс - Гергана Симова“ за преработка на проект на жилищна сграда в апартаментен хотел "Астория" в Хисар, с наложена санкция от 391 160 лв. 

Общата субсидия за всички 288 къщи за гости възлиза на 81 млн. лв. Половината от тях - 43,1 млн. лв ще трябва да върнат всички фирми на национално ниво, които са уличени в крупни нарушения. Останалите 95 проекта са с частична санкция, която възлиза на 3,3 млн. лева. Проектите, на които не е наложена санкция са едва 23.