Мярката 60/40 ще бъде удължена за още два месеца. Междувременно служебното правителство е разработило инструмент за отпускане на заеми от частните банки за малкия и среден бизнес. На тези кредити гарант ще бъде държавата и се очаква да бъдат отпускани в безпрецедентен срок от до 10 дни. От тези кредити ще могат да се възползват и самоосигуряващи се лица.

„В страната се усеща плавен преход към отваряне на икономиката и възстановяване. Тези данни потвърждават от нивото на безработицата, което към 2 юни е 5,65%. Нивата на безработица и заетост е един критериите, по които съдим за възстановяването на икономиката. След като с нивото в момента се върнахме преди кризисните нива, това ясно показва, че икономиката върви към възстановяване. Това, което правихме последните седмици с министър Василев и Петков е да търсим варианти чрез допълнителни стимули да подпомогнем българските работодатели и работещи да получат солидна подкрепа от страна на държавата“, посочи служебният министър на труда и социалната политика Гълъб Донев.

Продължаването на мярката 60/40 за още два месеца ще се случи в рамките на нотифицирания размер от 1,5 милиарда лева. Разходеният ресурс до сега е малко над 1 милиард и 400 хиляди лева, като така с останалите около 100 милиона ще се продължи програмата.

„Това, което можем да направим е да продължим тази мярка с някои корекции по праговете, но това ще стане след отговор на Европейската комисия за допустимост. Параметрите на мярката ще бъдат консултирани и обявени допълнително“, посочи още Донев.

Междувременно стана ясно, че се разработват нови мерки, които трябва да бъдат нотифицирани от Европейската комисия за периода от септември до края на годината.

„Разбирайки проблемите на малкия и среден бизнес, за нас е важно да вкараме нови оборотни средства в него. Нямаме актуализиран бюджет и затова разходните пера са много лимитиране. Затова изработихме инструменти, в който да участва и частният капитал. Искам да благодаря на банките, имаме огромни средства в тях, но част от тях трудно могат да влязат, особено в засегнати сектори като туризма“, посочи служебният министър на икономиката Кирил Петков.

Той представи новата „Гаранционна програма“ с размер от над 2,5 милиарда.

„Това са нови средства, които ще влязат в българската икономиката, а дългарската държава застава като партньор и покрива 50% риск на банките и до 80% от индивидуалните им позиции. Така капиталът може да влезе в икономиката максимално бързо“, посочи Петков.

Тези нови кредити за малкия и среден бизнес, както и за самоосигуряващи се лица нямат да имат нужда от обезпечение.

Ето какво каза за размерът и срокът по кредитите Петков: „В рамките на 10 дни можете да отидете до своята банка и без да трябва да правите ипотека, само с документ, че сте оперирали през последните 3 години, може да изтеглите до 70% от приходите за 2019 или 2020 година, които са по-големи. Така само за 10 дни ще можете да вземете тези оборотни средства. Срокът за връщане ще бъде 7-годишен. Така се надяваме етапът на възстановяване да бъде ускорен“.

Служебният министър на финансите Асен Василев обяви, че има подготвената актуализация на бюджета, която служебното правителство иска да внесе, когато има Народно събрание. По думите му тя ще се опита на максимална събираемост на дълговете към бюджета и разпределението им към приоритетните сфери.

Доволен съм от работата на г-н Румен Спецов, лаконично отговори министъра на въпрос свързан с назначението на шефа на НАП. В момента прокуратурата разследва фирма на Спецов.