Започна събарянето на сградите в периметъра на бившата Сточна гара в Пловдив, която ще се превърне в нов огромен мол. Теренът наскоро бе изцяло ограден, а от няколко дни багери разчистват старите постройки в западните му части в близост до жп линиите.

"Към момента се бутат опасните постройки. Заведенията са частна собственост и към момента нямаме разпореждане за тяхното премахване", това съобщиха от обекта пред репортер на TrafficNews.

Голяма част от бараките, обслужвали бившите железници, вече са премахнати, а днес два багера продължават да заравняват терена, за да се пристъпи към полагане на основите на четвъртия мол в Пловдив.

Припомняме, че инвестицията в новия търговски мегапроект е на стойност 141 млн. евро. По предварителни данни трябваше молът да започне да функционира през април 2020 година, ала за момента такъв сценарий изглежда повече от невъзможен.

Новият мол в Пловдив ще бъде наречен Promenada Plovdiv. Той ще разполага с около 200 000 кв.м. РЗП, а търговската площ, която ще се отдава под наем възлиза на близо 60 хиляди кв.м.

С изграждането на зданието се очаква да бъде извършена тотална промяна на пътната организация в района, като към момента има предложения за изграждане на кръгови движения в зоната, които да свързват ул. „Авксентий Велешки” и бул. „Христо Ботев”, както и ул. „Найчо Цанов” и ул. „Хан Аспарух”. Все още обаче няма решение на Общинския съвет в Пловдив, което да дава зелена светлина на тези транспортни планове. 

До реализиране на инвестиционното намерение се стигна, след като най-големият и апетитен терен от 65 декара в центъра на града бе закупен на части от южноафриканският фонд NEPI Rockcastle. Първият парцел от 36 декара бе изтъргуван за 17,5 млн. лв или трикратно по-евтин от предходното апортиране и оценяване на имота. Купувач бе софийското дружество "НЕПИ Проджект фор". Месеци по-късно регистрираната в Пловдив "Пловдив проджект 1" NEPI закупи и съседните 29 дка, които бяха собственост на "Прайм - ДС", за сумата от 9.3 млн. лв. Така официално южноафриканският фонд NEPI Rockcastle се превърна в най-големия инвеститор в търговски площи в България, след като закупи и два мола в София.