През последните 30 години Пловдив бе белязан от бурни промени. Градът се преобрази от дейностите по строителство, инфраструктура и множество бизнес интереси. 

През изминалите години от новия век насам неочаквания просперитет на демокрацията подтикна десетки предприемачи да градят смели мечти. Не липсваха невероятни предложения и от страна на местните власти. Част от проектите се осъществиха, но голяма част от тях останаха забравени. 

TrafficNews ще опита да събере и припомни за грандиозните планове, които в миналото се чертаеха за бъдещето на Пловдив. Съобщавани на всеослушание, крупни, футуристични, обсъждани и чакани - някои от тях останали на фаза идеен проект, други прекратени в зародиш, трети не устояли на обществения натиск или започнати, но недовършени поради финансови и други обстоятелства. Новата рубрика "Бъдеще в миналото" ще представи част от тях, за да си спомним за това какъв можеше да бъде градът ни. 

Бъдеще в миналото: Небостъргачи и тунели на Централна гара в ПловдивКонкурси, правителства, кризи и концесии чертаят пътя на новата визия на сградния перон

Във втория материал от поредицата ще представим един от най-модернистичните проекти за бизнес сграда в Пловдив.

В началото на кризата в Пловдив бе обявен строежа на един футуристичен мултифункционален комплекс. Навярно проектът все още държи първенство за най-модерна и буквално казано невиждана сграда под тепетата. Името му кореспондира с хоризонта на мегаполисите, където се извисяват високите небостъргачи, целуващи небето - SKYLINE TOWERS. 

Проектът представляваше две шестнайсететажни кули с авангардна трапецовидна форма и нисък трети блок, който ги обединява в една симетрична сградна композиция. Цялостният ефект е ергономична визия, чертаеща буквата Y чрез игра на хоризонта на сградата и небето. 

Амбициозната архитектурна разработка е на арх. Радо Тодоров от RT Consult, инвеститор бе "Форего груп" АД, към днешна дата преименувани на "Скайфор" АД, а строител пловдивската компания "Арнаудов". Проектът изпреварваше настоящето и буквално претворяваше бъдещето, на което сме свидетели днес. Концепцията бе за търговско-административен комплекс от най-висок клас, базиран на най-нови технологии за сграден комплекс и функционалност - умна сграда с централизирани системи за управление и комуникация, отворени пространства и прочие модерни подходи, използвани години по-късно у нас. 

В "Skyline Towers" трябваше да бъдат изградени почти всички видове обслужващи звена - офиси, търговски площи, заведение, ресторанти, хотел, спа център, конферентни зали, изложбени зали, спорни зали, развлекателни обекти, бизнес апартаменти, автомивка и т.н. Дори бе предвидено богато озеленяване със съвсем нетипичните за нашите географки ширини зелени покриви върху бизнес сгради. Беше помислено дори за един от най-сериозните проблеми на Пловдив днес - паркирането. Предвиждаше се подземен паркинг от 5500 кв.м, както и надземен с около 400 места. 

Футуристичната сграда трябваше да се издига на бул. "Освобождение", непосредствено до Хотел "СПС". Парцелът, който щеше да бъде използван за целта, е почти 7 декара. Комплексът от сгради щеше да бъде с общо РЗП от 38 173 кв. Амбициозното строително начинание бе обявено през 2007 година и трябваше незабавно да започне строеж, като през 2010 се очакваше грандиозно отваряне. Различните видове търговски и административни площи бяха пуснати за продажба. 

Пловдив обаче не успя да види сътворяването на това урбанистично бизнес чудо. През 2007 настъпи финансовата криза, а с нея се сложи край на инвеститорския апетит. Не заради нежелание за реализация, а заради практическа невъзможност. Офертите за продажба бяха замразени, а по-късно преустановени. 

Към днешната дата на парцела е започнал строежа на голям жилищен комплекс, който вече е в напреднала фаза. По информация на TrafficNews бившия инвеститор е запазил само минимален процент участие в новия проект, който обаче няма нито предназначението, нито блясъка на предшественика си.