Автоматично цената на тока за малките и средни предприятия, които не са избрали свой доставчик на ток досега, ще падне от 1 ноември. Целта - да се намали изключително негативния ефект от растящите пари на електроенергията и газа. Това ще стане възможно чрез приемането на държавна мярка за компенсация.

Така се очаква след Проект за изменение на Методиката за определяне на цена на доставчик от последна инстанция, цената на тока да се намали между 15 и 30 лева за мегаватчас (MWh) . Ако има падане на цените на глобалния пазар, може и с повече, отбеляза председателят на КЕВР Иван Иванов. 

Предвижданото намаление ще обхване 41% от бизнеса в България. Това са всички фирми, които в момента използват услугите на т.н. доставчици от последна инстанция. При тези доставчици цените са значително по-високи - с 50-100 лева над борсовите цени за мегаватчас. 

"На 1 юли се отвори свободния пазар изцяло за бизнеса, което предполага, че всички тези фирми трябва да си намерят доставчик на електроенергия. Към днешна дата обаче за съжаление, голяма част от малките и средни фирми не са си намерили доставчик и са отишли при доставчик от последна инстанция, където цената е по-висока от тази на пазара. По този начин се мултиплицира ефекта на завишаване на цените. 256 хиляди фирми са останали на доставчик от последна инстанция или 41% от бизнеса, като така са на по-високи от високите в момента пазарни цени. Те не са избрали доставчик от борсата и това естествено налага да се предприемат мерки, за да се облекчат тези фирми", обясни служебния министър на енергетиката Андрей Живков. 

Мярката ще има временен характер, т.е. тази промяна в цените при доставчиците от последна инстанция ще продължат едва 3 месеца. По думите на Иванов това се налага, защото в Европа е възприето фирмите да бъдат най-много за месец на доставчик от последна инстанция, т.е. те играят рестриктивна роля. Предстои да се проведе и национална компания, за да се мотивират тези фирми да изберат свой търговец.

Друго мярка за подкрепа на бизнеса, която предвиждаше всички да бъдат подкрепени с държавна помощ от по 50 лева на мегаватчас, за момента не е възможна опция, обясни Иванов, като допълни, че това е така, защото това не може да стане без нов парламент.

"Без актуализация на бюджета такава мярка не може да бъде приложена. От друга страна можем да променим методиката, така че да компенсираме последствието от високите цени на електроенергията, които последно време изненадват не само нас, но и цяла Европа. Днес в Германия мегаватчас е 302 евро. Надявам се да не стигнем подобни стойности. Цените са много лабилни, човек с авторитет, не би трябвало да дава прогнози", посочи председателят на КЕВР. 

По думите на Иванов е абсурдо да се мисли за ембарго върху износа на ток, тъй като в България има излишък на произведена електроенергия. 

"Ние произвеждаме 6000 мегатаватчаса, от които използваме дневно около 4000. Тоест почти всеки ден имаме излишък от 2000 MWh", посочи Иванов.