Сашка Васева се пошегува навръх рождения си ден, че ще обърне годините си в евро - по този “курс” тя навършва 26 евро по 2. Но призна, че не й е много празнично.

“Ще го призная - с дясното око съм 100% сляпа, а с лявото всичко ми е в мъгла. Просто една сутрин се събудих и установих, че съм в тъмнина. Страх ме е от мрака. Мисля и за децата си. Не мога да им бъда в тежест. Имам атрофия на зрителния нерв, което е нелечимо заболяване. Очертанията на места и предмети ми се сливат. Трудно ми е дори да слизам сама по стълбите Случва се, докато вървя по улицата - уж внимавам, но може и да се блъсна в някого. Понякога дори се случва да ме ругаят”, споделя Сшка в интервю за 24 часа.

Дъщеря й - 10-годишната Христина-Елена, йпомага да си чете имейлите във фейсбук. Там почитатели й пишат, за да й окажат подкрепа. Наскоро се обръща към тях за съвет. След като опитва всичко, което може да предложи традиционната медицина у нас и в чужбина без резултат, се отчайва. Пита ги дали знаят добър и надежден народен лечител. Много съвети получава, но, уви, в нейния случай и това се оказа напразно. Не могат да помогнат и никакви очила. Но тя продължава да търся спасение.

“Не искам хората да ме съжаляват. Точно в тези моменти имам нужда от тяхната подкрепа. И я получавам. Винаги съм била жена воин. Не се чувствам инвалид и затова няма да кандидатствам за ТЕЛК”, категорична е певицата. Също така е категорична, че въпреки възможностите за по-лесен и добър живот в Германия никога няма да напусне България. Тук е нейната публика, която ѝ дава енергия.

Черпи сили от вярата. Убедена е, че Господ ще й помогне.

“Знам, че такова изпитание не е случайно, но каквито и грешки да съм правила, каквито и грехове да имам, не знам защо плащам тази цена. Но изпитанието също е благословено, също е благословия. Аз съм се научила да прощавам. Да не дадеш прошка, е голям грях. Моля за прошка хората, които съм наранила”, казва певицата.

Ако се разровим в стотиците материали, посветени през годините на Сашка Васева, трудно ще повярваме, че е решила да стои извън светлините на прожекторите. Между всички текстове едно е общото - предизвикателната снимка е задължителна и това е неизменно условие на Сашка, ако се пише за нея.

Снимките задължително разкриват мнооого дълбоко деколте, мнооого къса пола, чорапи с дантела, предизвикателни пози. Сред задължителния фон са луксозни коли, мотоциклети, яхти и дори хеликоптер. Усмивката е запазена марка. Няма да се разсърди, каквото и да се пише за нея, стига да е с картинка. Канят я да се снима за мъжката библия “Плейбой” но родителите не искали и да чуят за такава фотосесия. Бащай дори заплашил, че ще я застреля.

Именно появата й на фестивала “Пирин фолк” в такъв вид, докато другите певици са още в народни носии, й носи прозвището Дупнишката Мадона. “Е, тя е 10 години по-голяма от мен”, шегува се “съименничката” на световната звезда, но се ласкае от това прозвище.

Скромно казва за себе си “Аз съм монахиня с деколте” Не крие, че привлича скандалите така, както високо дърво привлича мълниите. Твърди, че вече е успокоена, укротена, дори примирена, но я наричаха Поразяващата уста, цитираха се нейните бисери от стотици интервюта

“Нямам цинични песни. Пеех за първия обичан мъж - Георги, за инфлацията и любовта... И въпреки това носех кръста на целия попфолк. Защо - не мога да си обясня. Учила съм и завършила с отлична диплома педагогика - профил пиано, в Благоевградския университет. Прочела съм толкова много книги. И въпреки това носех кръста на толкова неграмотни колеги, едва завършили трети клас.”

Напоследък рядко напомня за себе си, но достатъчно е да се поровим назад и да открием, че поне от 15 г. ту се събира, ту се разделя със съпруга си. Ту се отказва от сцената в името на децата, ту се връща. Съди се с Нешка Робева и журналисти (или поне се заканва), замесва се в скандал с Христо Стоичков, има разправии с КАТ и данъчните... Дори води доста разкрепостено тв предаване “Ерогенна зона”... Просто няма нищо, което да не й се е случвало и което да не я е вкарало на вестникарските по-пикантни страници. Със снимка, разбира се. Пробва се във “ВИП Брадър”, но не издържа дълго, защото страда от клаустрофобия - никога не се качва в асансьор, не пътува със самолет.

Но в този разговор, който направихме дни след рождения й ден, няма и следа от тези времена на “в медиите на всяка цена”

Многобройните слухове по неин адрес влияят лошо на личния й живот и тя поискала да сложи край на тези тягостни моменти. “Хората сякаш не осъзнават, че пускат лъжи и коментират живота ми. Това не е шега работа - това е животът на един човек. Затова взех решение да се отдръпна и да съм далеч от светлините на прожекторите и да се посветя на децата”. Христо-Никола е на 18 г. и вече прави кариера като манекен, а Христина-Елена на 10 г. Помага ми.

Убедена е, че й предстоят хубави мигове. Не иска вместо обич - милостиня. “Още мога да пея, моята музика и текстове са авторски. Не съм имитатор. Освен за Георги, мога да пея и за Петър, и за Иван и да радвам хората. Убедена съм, че ще се появят меценати, които да инвестират в мен”, казва Сашка. С надежда.