Собствениците на италиански ресторант в сърцето на Пловдив са решили да отбележат по нетрадиционен начин националния празник на България 3 март. Те ще поднесат на клиентите си не една чаша, а неограничено количество вино. 

„Поставяме началото на своята нова традиция “Неделя с приятели”. Всяка седмица в неделя всеки, който иска да се наслади на истинска италианска кухня, вкусна паста, прясна риба или фиорентински стекове, ще получава като комплимент класни вина. Количеството на вината ще бъде без ограничение и от наши доказани партньори като Katarzyna, NewBloomWineriq, VillaYustina”, както и Вина Vivaldi'”, обяснява главният готвач и собственик на ресторант „Вивалди” Рафеле Борджезе.

По традиция италианците не се хранят като другите нации, а преживяват емоционално всяко ястие и напитка.
Ястията с пресни продукти, спокойната атмосфера и камината в центъра на ресторанта създават условия за незабравими обяди и вечери с приятна компания.

Първата “Неделя с приятели” е точно в Деня на Освобождението на България 3 март. Бутилките вино вече очакват жителите и гостите на европейската столица на културата, които искат да празнуват националния празник в сърцето на Пловдив.

За уникалната прясна биволска моцарела, вкусното телешко месо от лимитирани породи и невероятното разнообразие от пасти, десерти и вина разговаряме със собственика и главен готвач Рафеле.

- Каква е моцарелата, която използвате в салатите и откъде идва?

- Работим с прясна биволска моцарела, която се внася всяка седмица от Италия. Тя е в различни форми, едната е от 250 грама, подходяща както за по-гладни хора, така и за предястие за двама. Другата форма на биволската моцарела, която предлагаме на нашите клиенти, е така наречената бейби биволска моцарела. Тя е оформена на по-малки топчета и се поднася като една стандартна салата.

- Славите се с вкусното телешко месо. Какво е специфичното при него?

-Телешкото месо е едно предизвикателство, една наша слабост. Него също внасяме от Италия от специално подбрана фабрика в зоната на Наполи. Месото е от лимитирани породи. То е от женски животни до 2 години, които не са раждали, за да не се променя структурата на месото. Предварително е зряло 20 дни, при съответна температура и влажност. При нас пристига прясно вакуумирано, порцира се, след което се приготвя и се поднася на клиентите. Имаме бон филе, антрекот и фиорентина.

- Какво е специфичното при пастите?

- Разнообразието и това, че всичко се приготвя на момента.

- А при пиците?

- Пица започнахме да правим заради децата на нашите клиенти. Смеем да твърдим, че правим класическа италианска пица. Всеки ден се меси тестото за пиците, работим с качествена моцарела и всичко останало върху пицата са продукти, които изнасяме и като предястия, било то с прошуто или други колбаси.

Тестото се приготвя всеки ден, по технологията на така нареченото маяно тесто, както е по-известно в България. Определено количество от тестото, което е останало от предишния ден, се замесва отново със символично количество мая, оставя се да втасва на студено достатъчно дълго време, за да няма бърз процес на зреене, и по този начин се получава един доста добър резултат. Тестото за пици при нас се приготвя от специално брашно от грис от твърда пшеница с малко добавено бяло брашно, класическа технология.

- Какво е разнообразието при десертите?

- Десертите се приготвят всеки ден, като в общия случай задължително имам два или три вида сладолед през зимата и между 18 и 20 вида сладолед през лятото. Имаме си професионална машина за сладолед, която работи с високо маслено българско мляко и с натурални бази, които внасяме от различни зони на Италия. Нямаме добавени консерванти, няма химикали, смело тези сладоледи ги предлагаме и на децата си. Приготвяме и различни видове торти. Има едно статично класическо италианско тирамису, в което не добавяме сметана или белтъци, за да поевтиним продукта, а работим с качествено маскарпоне и хубаво кафе.

- А кафето какво е?

- Кафето е нещо, което ние си внасяме. Подбрали сме това кафе, защото това е едно много добре балансирано кафе между робуста и арабика, така че да има наситен вкус, плътен каймак и да не бъде горчиво, за да може да импонира на по-широк кръг от вкусове.

- Какво е разнообразието във вината?

- Вината са една друга голяма тема. Заложили сме на няколко наши български изби, в които сме се доверили за качеството на вината. А относно италианските вина, като цяло се доверяваме на един основен наш партньор, който внася от Италия и наш собствен внос. Стигнахме до това сами да си внасяме определени вина, защото те са различни.

- Имате и една много голяма колекция от вина?

- Да, това е нещо, което имаме от няколко месеца. Това е един дългогодишен труд на наш приятел в Италия, който в продължение на 15 години е колекционирал вина. Поради здравословни причини той вече не може да консумира вината и затова тази колекция е изложена тук и може да се консумира от клиентите ни. Това са различни сортове вина от различни зони на Италия, подбрани реколти, като имаме вина, които са на по 15, 16 и 18 години. 

- За какъв тип поводи може да се празнува в заведението?

- Напълно нормално без никой да си пречи, всеки да може да се нахрани спокойно. Капацитетът ни е около 90 души. В момента в ресторанта са разположени 64 места, масите са разделени така, че клиентите ни да могат да си водят разговорите, дори и те да са по-конфиденциални, работен обяд или семейна вечеря. Идеята ни е да запазим комфорта на клиентите и тяхната удовлетвореност да не е само от храната, но и от престоя им.