Вече няколко пъти сме ви разказвали за пловдивчанина Стефан Апостолов и неговия живот в Калифорния, САЩ. Повечето от вас го познават като момчето, създало филм за България, премирата, на който жителите на Пловдив имаха възможността да изгледат на Римския стадион през изминалата година. 

Други, пък са възхитени от неговия хъс за работа, положителна нагласа и разбира се перфектния му външен вид, забелязан от много модни гиганти в Щатите. 

Сега обаче, ние потърсихме Стефан Апостолов, за да ни разкаже какво се случва в една от най-засегнатите от пандемията COVID-19 държави. В момента, пловдивчанинът живее и работи в Лос Анджелис, където карантината е удължена до края на месец юли. Клубове, ресторанти, молове и всичко останало, освен хранителни магазини и аптеки продължават да бъдат затворени.

От съвсем скоро вече е позволено посещението на плажовете, за което Стефан е изключително щастлив, предвид наближаващото лято. Според него, американците вече са станали много изнервени и депресирани от ситуацията и имат нужда от социален живот, но той вярва, че всичко ще се оправи.

По-голямата част от дните си талантливият българин прекарва в дома си, заедно със своята приятелка. Сред любимите занимания на двойката, във времето на социална изолация, е да садят плодове и зеленчуци в градината си, както и да се усъвършенстват в кухнята, грижейки се за здравословния си начин на живот.  

Междувременно, Стефан Апостолов вече има идеи за нов филм, посветен на Родината, но този път насочен към социалната тема. Той надгражда и своята бизнес-платформа за здравословно хранене и спорт, а през август се надява да успее да се прибере до родния Пловдив. 

Пътят му тръгва от Английската гимназия под тепетата. “Моите страхотни родители винаги са ми давали свободата да се занимавам с каквото искам. Единствено са държали да уча здраво и да продължа в чужбина”, споделя Стефан. Откакто се помни, мечтата му е била да живее в Лос Анджелис. Дали е имал тежки моменти в началото? О, да, той е бил и с по няколко долара в джоба. Първата му работа още в колежа била omelet guy (“момче за омлети”). Сервирал е, бил е и барман.

След това той покрива изпитите по SAT и TOEFL, кандидатства в няколко висши училища в Щатите и печели пълна стипендия в университета на Ню Хемпшир. Учи там актьорско майсторство, театър и танци, участва в пиеси. Междувременно започва да се снима като модел. Работил е в цял свят - Южна Африка, Ню Йорк, Милано, където е участвал и в Седмицата на модата.

"Аз съм много голям патриот и сърцето ми винаги ще бъде в България, в Пловдив. Просто се надявам да имам възможността да се връщам, когато искам, за да се виждам със семейството ми, баба ми, приятелите ми, да пътувам из страната и да правя каквото мога за подобряването на целия начин на живот на всички българи. Това е моя приоритет, страст и мисия в живота." - казва пловдивчанинът пред Trafficnews. Въпреки това не смята да се прибира за постоянно у нас или поне в следващите 10-15 години.

Ето какво още ни сподели Стефан Апостолов в интервю за нашата медия:

- Здравей, Стефан! Как си, всичко с теб наред ли е?

- Здравейте! Всичко е наред при мен - жив съм, здрав съм. 

- Ти си в САЩ, който е сред най-засегнатите от пандемията. Каква е ситуацията и ти самият как се справяш с обстановката?

- Тук в Щатите пандемията е доста сериозна, особено в Ню Йорк. Не е цветущо положението и в Лос Анджелис. Всичко започна на 13 март и 2-3 месеца нещата бяха наистина много сериозни. Клубове и ресторанти са затворени, всеки ходи с маски, спазва дистанция по магазините. Прави ми впечатление, че все пак хората спазват нужните мерки. Само в щата Калифорния удължиха карантината с още 3 месеца до юли, което не е много приятно, но все още има много заболели и се налага. Има други щати, в които вече няма карантина и си функционират нормално. Аз лично смятам, че положението в Щатите ще се промени напълно в следващите 1-2 години. Прогнозира се, че тук ще има рецесия и че вече хората ще започнат да напускат САЩ, вместо да идват насам, както досега. 

- Как се промени твоят живот в последните месеци - какво ти липсва и какво успя да осъществиш, за което до момента все не ти е стигало време?

- Ако трябва да съм честен моят живот не се е променил по някакъв начин. Филма, който правих за България си го работих от вкъщи, работата по компанията ми за здравословен начин на живот също върша у дома. С една дума бизнеса ми е онлайн, офиса ми е на 5 минути от вкъщи и там съм си сам, което е изключително удобно, особено в ситуацията в момента. Живота ми се промени повече към положителна гледна точка от 1-ви май, поради факта, че последните 5 години имах много работа по филма, премиерата, на който беше на Римския стадион в моя роден град Пловдив. Поради липсата на средства аз отделих наистина много дълго време на продукцията за родината ми - цяла седмица работа, работа, а след това и уикендите по 16 часа на ден, за да успеем да я довършим. 

Беше ми наистина натоварено да съчетавам няколко неща едновременно, тъй като правих филма в свободното си време, а се налагаше да върша и другите неща, с които се издържам все пак. В последните 5 години мога да кажа, че нямах абсолютно никакъв личен живот, а само работа и чак сега през месец май поусетих какво е да си починеш малко. В момента аз живея с приятелката си и последните уикенди правихме всякакви неща - сяхме лозя, плодове, зеленчуци и успяхме да си починем и да се насладим на тези моменти. Сега малко по-малко се връщаме отново към работата, но се надявам да не е чак толкова много, както в последните години. 

- Хората там спазват ли мерките и виждаш ли параноя у тях или нещата вече са по-спокойни?

- Да, хората свикнаха с този начин на живот, особено тук в ЛА. Най-хубавото е, че поне отвориха плажовете, но всичко друго към момента остава затворено. Прави ми впечатление обаче, че хората вече имат нужда да са социални - депресирани са, унили, изнервени и имат нужда да се срещат с приятели... Но вярвам, че малко по-малко нещата ще се стабилизират. Тук в Калифорния в следващите 3 месеца ще има 5 фази на отпускане на наложените мерки. Говори се, че първо ще отворят ресторантите, после ще се осъществяват и събития, но от 20 до 50 души и така. 

- Положително настроен ли си към летния сезон и имаш ли планове за него?

- Ами доколкото мога съм положително настроен. Както казах, тук в Калифорния до юли всичко остава затворено, но пък поне плажовете вече са разрешени, което е много добре. Имаме планове да ходим на хайкс, да посещаваме водопади, да се събираме с най-близките си приятели вкъщи да си готвим и такива неща. Ще садим още дървета, плодове, зеленчуци и ще си работим. В България имам планове да се прибирам през август за сватбата на един приятел, дано само не ме сложат 2 седмици под карантина.

 

- Съвсем наскоро в мрежата вече излезе и пълната версия на филма „България в 4 сезона”. Какви са отзивите?

- Да, филмът "България в 4 сезона" излезе на 1 май, а отзивите са страхотни! Аз много се бях притеснил как хората ще реагират, тъй като съм гледал сцените хиляди пъти и имаше дни, в които го харесвах и го обожавах, както и други, в които го мразех, тъй като исках да го направя още по-добър. Накрая стана така, че загубих реалност дали филма е ок или не е. Но това, което се случи след излъчването на филма надмина всичките ми очаквания в много положителен смисъл. Много пъти съм плакал, четейки коментари от българи. Както знаете, в България много хора са леко негативно настроени и винаги има такива, които ще изкажат и лошо мнение дори за него, което наистина е много хубаво. В моя случай, 99,9 % от отговорите и коментарите бяха страхотни и позитивни. Имаше буквално 1-2 по-негативни изказвания. Получих хиляди лични съобщение с поздрави от познати и непознати, а българската версия на филма вече има 1 млн. гледания във Фейсбук. Много бях разчувствам от всичко, което се случи. Някои хора дори ми написаха, че филма е променил живота им, че остават без думи и няма как да обяснят това, което са изпитали гледайки продукцията. Споделиха ми, и че именно този филм е подбудил желанието на някои да се върнат в родината след дълги години на гурбет в чужбина.

Другата добра новина е, че страшно много чужденци също са вдъхновени и мотивирани от филма, от посланията на сцените, от България като цяло. Първата реакция на всеки чужденец след като го гледа е, че иска да дойде и посети страната ни. Буквално за последните 2-3 седмици се оправда целият ми 5-годишен труд, лишения, всяка една мъка и сълза. 

Пловдивчанинът, създал филма за България: За една нощ баба ми нави 500 сарми„Много въздействащ филм, всеки българин трябва да го гледа”, бяха коментарите след прожекцията на „България в 4 сезона”

- Обмисляш ли да режисираш и други филми?

- Да, имам вече такава идея, но все още не е написан сценария. Искам отново да го снимам в България и да е свързан с българска тематика. Ще издам, че не е свързан с история или природа, а по-скоро ще е на социална тема, но няма да е политическа. Имам наистина много интересен сюжет в главата и се надявам до края на тази година да успеем да завършим сценария, за да може малко по-малко да започнем да провеждаме разговори със студиа, инвеститори и т.н.

- Как минава един твой ден под карантина? Ти си и почитател на здравословното хранене, сподели ни някоя твоя тайни или съвет за това как да влезем във форма?

- Построих целия софтуер от нулата, в Пловдив, с местни IT специалисти, а офисите на компанията са в Лос Анджелис. Имам 25 оригинални предавания с над 500 епизода. В момента, моята платформа за здравословен начин на живот и спорт се радва на изключителна търсимост от хората. Аз предполагам, че това е заради карантината, тъй като не могат да ходят на фитнес и търсят алтернативни начини. Тя се нарича Zonia и дава на хората стотици видеа, които са със всякакъв тип рецепти, които да си приготвим вкъщи. Те са изготвени от много популярни тук в Щатите готвачи. Клипчетата са много удобни, защото гледаш и директно готвиш с тях. В платформата има и зона за всякакъв вид спорт, отново в клипчета. Може да намерите йога, пилатес, силови и кардио упражнение.

Аз много съм свикнал да си готвя и го правя постоянно. Редуваме се с моята приятелка и мисля, че това е хубаво и здравословно, тъй като повечето от нас знаят, че това, което се предлага по ресторантите не е най-хубавото за консумация. Направих и едно видео, което показва, че въпреки това колко е трудно да бъдем изолирани от всички и всичко и да сме под карантина, трябва да гледаме на всичко това, като на една възможност да бъдем по-здрави и да си създадем добри навици. Възможност да бъдем повече себе си, възможност да се научим да готвим вкъщи, а не да купуваме замразени храни и fast food. 

Всеки ден аз тренирам вкъщи и мога да кажа, че съм в най-хубавата си форма от много години насам. 1 път в седмица мога да си позволя да си взема тай фууд или нещо такова. Медитирам и гледам да балансирам дните си между работата и това да се наслаждавам на живота. 

- Мислил ли си някога да се завърнеш в Пловдив за постоянно?

- Нямам планове в близко бъдеще, в следващите 10-15 години да се прибирам завинаги. Но аз много често си идвам в Пловдив, половин година снимах сцените за филма в България през 2016 и след това всяка година се прибирах по два-три пъти, а 2018 година дори бяха пет. Най-голямата ми мечта е да идвам по-често в Родината, за да снимам другите си филми и да прекарвам голяма част от време си там. Вече по-напред във времето, когато вече съм пенсионер дали ще си живея в Пловдив не знам, но аз съм си много голям патриот и сърцето ми винаги ще бъде в България, в Пловдив. Просто се надявам да имам възможността да се връщам, когато искам, за да се виждам със семейството си, приятелите си, да пътувам из страната и да правя каквото мога за подобряването на целия начин на живот на всички българи. Това е моя приоритет, страст и мисия в живота. 

Различните млади: 7 млади пловдивчани, които сбъднаха мечтите си и се потопиха в света на шоубизнесаНякои от тях може да видим по кориците и ревютата на световноизвестни марки, други се борят за кариера в родната България