Наричат ги най-цветното и усмихнато семейство в Пловдив! Това са Галя и Николай Даскалови, които избраха да внесат красота, пролет и позитивност в домовете на пловдивчани, в тези нелеки дни.

Семейство Даскалови разполагат с голямо разнообразие от пролетни цветя собствено производство и въпреки извънредната ситуация в страната успяха да реализират произведеното в техните оранжерии. 

Те са собственици на две цветарници в Пловдив, по-известни като "Сладкарници за цветя - Галя". В момента обектите са затворени и работят в режим "на повикване". Оранжерията им, пък работи в режим "Близо до хората".

Съвсем наскоро, Галя и Николай избраха "тактиката" да разнасят безплатно цветя на избрани от тях получатели, а всеки желаещ също може да поръча цветя, както и авторските "Предмети с Душа", представлявящи чаши с картини и поетични послания, чанти с рисунки и стихове, бележници, книжки със стихове, картички с послания. 

"Извънредната ситуация ни свари в момент, в който оранжериите ни са пълни в пролетни цветя и изобилие от различни сортове лалета, фрезии, алстромерии, някой видове саксийни и след като първата седмица моят съпруг подаряваше цветя на хора, с които имаше контакти и се появи човек, който, пък искаше да направи поръчка с доставка на адрес ние изпълнихме неговото желание, като занесохме много повече цветя. Същият този човек се обади да благодари и изпрати снимки в колко много стаи е разпределил цветята си и каза "Ще си поръчам пак, но вече не ми носете толкова много". Тогава все едно светкавица проблесна и ми дойде на ума, че вместо цветята да прецъфтят и да останат нереализирани, могат да внесат пролетта в домовете на хората. " - разказва Галя Даскалова пред Trafficnews.

Тя казва още, че в земеделието нещата стоят така, че ако пропуснеш сезона ти не просто не си спечелил едни пари, а си загубил вложените средства в земята за посадъчен материал, за торове, за поливане, за отглеждане... Така в един момент, най-цветното и усмихнато семейство в Пловдив преценят, че могат да предложат много изгодна и съблазнителна оферта с безплатна доставка до домовете на евентуалните бъдещи клиенти и по този начин да ги съблазнят, в момент, в който са затворени в домовете си и виждат природата само през прозорците. 

"Цветята , които моят съпруг разнасяше няколко дена по домове бяха Любов в Движение! Щастлива ирония, бих казала - ние сме спрели на едно място, а Любовта -не! И най-ценното е, че помагайки на нас, правите и себе си, и хората, на които изпращате цветя Щастливи!

 

Написах няколко поста във Фейсбук - споделена лична история, разказ за това как отглеждаме цветята, споделени емоции и радости от първите клиенти, които си получиха доставките и така постопенно от човек на човек поръчките започнаха да се увеличават. Безкрайно сме благодарни, защото това е помощ за нашия бизнес, помага ни да оцелеем, да ни има и да можем отново да насадим и да има цветя и след като човечеството се пребори в коронавируса. В същото време ни дава възможност да радваме хората, да им носим позитивизъм, надежда и да им повдигаме духа и да ги изваждаме от депресивни състояния. Даваме възможност и някой да поръча изненада за друг, защото не един бяха случаите, в които хората си поръчваха цветя, които да бъдат доставени не на техните домашни адреси, а там, където могат да изненадат някого. Нищо, че зад маските усмивките не се виждат- това ги прави още по-ценни, защото се чувстват! И прекрасно е да разтуптиш нечие Сърце от радост!" - споделя още усмихнатата цветарка. 

"Последните години "бизнесът" с происводството на цветя беше труден. Често го сравнявах с хазарта, защото възможностите да го командваш и да му влияеш са силно ограничени. Хвърляш Семето в Земята като Зар и чакаш! И, докато чакаш, още поливаш, ториш, пазиш! Но пък е Красота! Но пък е Смисъл, както разбрах след 30 години живот, заедно с мъжа ми, който ми каза:"Аз, ако не садя цветя, по- добре да ме няма!"(всъщност , каза "умрял"). А тази година ни е за анализ и проверка- за добро ли е да гледаме цветя и какъв би бил животът ни без тях. Колкото и да са ми тежали "негативите" на професията "ЦВЕТАР", разбирам, че трябвало е да мине време , за да се науча да превръщам тези "НЕГАТИВИ" в "ПОЗИТИВИ"! Сега повече от всякога имаме нужда от РАДОСТ и КРАСОТА, защото и очите и сърцата ни са "жадни" за тях! Защото Земята трябва да се освободи от роденото и да направи място за нов плод! Защото тъжно е да виждаш как нещо , в което си вложил любов, месеци труд , пазене ( от зимата, от вредителите и от какво ли още не), съвсем не на последно място пари, ей така си прецъфтява без да е изпълнило основната си функция - да РАДВА!

Иска ми се да изкрещя "Цветята гонят стреса и лекуват с красота!" Освен "стоки от първа необходимост" , в чието презапасяване влагаме огромна част от парите си днес, домовете ни - нашата "крепост", имат нужда от живот, от природа. А сега цветята изобщо не струват толкова много, ама кой да забележи. Докато се пълнят количките с храна, кой да види, че цената на цветята е паднала...до степен на символична! А при нас как е паднала!!! До степен на подаряване! Всичко това не покрива разходите за производството на 40 стръка, но сме БЛАГОДАРНИ! Защото е много по-добре от Нищо! С Нищо на есен няма как да платим за нов посадъчен материал, да покрием оранжериите, да ги топлим. Защото Извънредното Положение Няма да е Винаги! Защото ще сме оцелели и ще има После! - завършва цветарката от Пловдив - Галя Даскалова.