"Ти знаеш ли как се обича, и че е малка смърт почти?
Че циганина как обича, готов е жив да изгори. 
Заради тебе мост ще стана, отгоре ми да тъпчеш ти,
заради теб дроба си давам - с него да дишаш ти"

Азис - противоречивото име в общественото пространство, което винаги предизвиква огромна вълна от реакции, каквото и да направи. В предишна своя песен поп фолк изпълнителят разби стереотипите и границите, които бяха поставени в изкуството. Събра оплюваната от интелектуалците чалга с Цветана Манева. Скандал!

Сега кралят на поп фолка отново разбива клишето и отново се появява не само с нова песен със социално послание, но и го прави с помощта на Рут Колева - българската изпълнителка, която има много ясна позиция за чалгата.

Песента "Циганче" е опит на Азис да покаже пътя към интеграцията на ромите.

"Искам да ме чуят циганите. Българите ще ме разберат лесно. Това е подаване на ръка. За мен един от начините да бъдем интегрирани в това общество, сред белите хора, е да се смесим с тях. Кръвта трябва да се смеси. Вярвам, че смесените двойки ще донесат успех на тази идея и ще се случат готини неща", коментира пред Нова тв Азис.

Според изпълнителят именно смесването на двете различни култури ще помогне за интеграцията на ромите, защото така двата начина на живот няма да са толкова концентрирани.

"Така ще се научим да ходим на училище, така ще се научим да работим. Вярвам, че е така. Знам, че звучи нереално, но това е…"

"Кючекът трябва да се пренесе в българския дом, а народната музика - в циганската къща", настоя изпълнителят.