Lidl е №1 работодател в ритейла у нас. Това сочат данните на международната организация TOP Employers Institute, която всяка година отличава най-добрите работодатели в света със сертификата TOP Employer. С общ резултат от 92,44% веригата не само заема първото място в своя бранш, но се нарежда и в ТОП3 на най-добрите в страната.

Какво стои зад това признание и кои са онези практики и политики, които превръщат компанията в най-добрия работодател в сектора?

Осигурява финансова сигурност

За да подпомогне всички свои служители по време на инфлацията, през 2022 г. Лидл България два пъти осигурява финансов бонус за всички тях. Увеличава и ваучерите за храна в размер на 200 лв. месечно. Допълнително спокойствие дава и фактът, че заплатата на всеки служител в компанията гарантирано нараства през първите три години. Така всеки има яснота как ще се увеличава възнаграждението му.

Lidl е и лидер в бранша по средни нива на заплащане. Средната месечна заплата в компанията през 2021 г. е с над 81% над средната в сектора и с над 53% по-висока от средната работна заплата за страната. Това показват данните от „Ефектът Lidl“ – оценката на икономическото въздействие от дейността на компанията в страната.

Инвестира в обучението на своите служители

През изминалата 2022 г. компанията е инвестирала с 37% повече в обучение и развитие на своите служители, а часовете, прекарани в обучения, са над 30 000. Това е само едно от доказателствата, че развитието на служителите е ключов приоритет за веригата.

Всеки служител има свой собствен план за развитие като част от цялостна програма за управление на таланта. На разположение е и дигитална библиотека с над 15 000 обучителни курса. Специален фокус се поставя и върху развитието на ръководните кадри, за които се организират различни програми за развитие на лидерските им умения. Сред примерите е лидерската Академия по Lidl-ство, която обхваща близо 150 служители от средния и висш мениджмънт. Красноречив е и фактът, че 70% от ръководните кадри в магазините са се издигнали отвътре.

Осигурява богат пакет с придобивки

Компанията постоянно обогатява и пакета с придобивки. Една от последните и особено атрактивни е отстъпка за платформата Уча.се и подарък за първия учебен ден за служителите, които имат ученици у дома. Специално внимание се отделя и на баланса работа – личен живот. Един допълнителен ден отпуск за рожден ден, възможност за Sabbatical и допълнителен ден отпуск за всеки 5 години стаж в компанията са част от придобивките в тази посока. Лидл България бе и първата компания в бранша, която обяви Коледа, Великден и Нова година за почивни за своите магазини, за да могат служителите да бъдат със семействата си на празника.

Подкрепа за младите кадри

В продължение на години компанията инвестира в подкрепата за младите кадри, като провежда своите младежки програми – практикантска за учениците, стажантска за студентите и trainee програма за млади специалисти. Само през 2022 г. общо 146 ученици и студенти са направили първите си професионални стъпки благодарение на практикантската и стажантка програма на веригата. Компанията вече откри тазгодишното, четвърто издание на стажантската си програма, като съвсем скоро предстои да обяви началото и на своята практикантска програма.