Обитател на пловдивският затвор осъди администрацията за нарушаване на човешките му права. Мъжът завел иска срещу местата за лишаване от свобода в Пловдив и Пазарджик, като е предявил иск в размер на 25 хиляди лева, като мотиви в жалбата си той е посочил, че килията му не отговаряла на предвидените в наредбата квадратури, била пълна с други лишени от свобода, нямал достъп до топла вода, имало насекоми и било мръсно, както и че съседите му по легла пушели.

Поради всичко това, той се чувствал тъжен и с накърнени права. Освен това се притеснявал за здравето си, тъй като докато работел не му давали предпазна маска.

Мъжът постъпил в пловдивския затвор през 2015 година. В периода до тази година е сменял различни стаи и постове.

По време на заседанието е постъпила докладна, в която се упоменава, че мъжът е имал достатъчно свободно пространство, както и че в килията е имало прозорец. От него е имало достатъчно светлина и свеж въздух.

Що се отнася до хлебарките и дървениците, депозиран бе договор с фирма, която се грижи за периодичната дезинфекция на затвора.

Предоставено бе становище, че килиите са оборудвани с течаща вода и санитарен възел, в стаите е забранено пушенето, а в коридорите има спортни съоръжения за раздвижване. Представен е и график за извеждането на лишените от свобода навън.

Призовани са бяха и двама лишени от свобода. Те споделиха едно и също мнение с жалбоподателя. Пред съда затворниците разказаха, че стаите били мръсни, пълни с дървеници и хлебарки, стените с дупки и вода е нямало. Цигарен дим се е носел не само по коридорите, но и в спалните и санитарните възли.

След запознаване с материалите по делото и изслушване на свидетелите, магистратите от Административния съд отсъдиха в ползва на затворника. Оказва се, че от представената документация от страна на администрацията на затвора, липсват данни за площта на килиите за няколко периода от време. Освен това липсват данни за честотата на дезинфекция на спалните помещения срещу насекоми, както и дали те са били почиствани.

Поради това магистратите уважиха иска на лишения от свобода. Що се отнася до размера на обезщетението за нанесени неимуществени вреди, съда поряза мераците на мъжа. Той ще получи едва 1700 лева, както и напълно покриване на разходите за адвокат.

Решението подлежи на обжалване и протест пред ВАС.