Все повече трафик, все повече дупки, все повече катастрофи и рискови изпреварвания – това е ситуацията на бул. „Александър Стамболийски“ в район „Южен“.  Въпреки постоянното застрояване на терените около булеварда, самият той е в покъртително състояние, а хората, които живеят е района на са на ръба на нервите си. Пловдивчанин поиска отговори какво се случва с цялата зона в Кючука, като и описа ситуацията в момента.

„Булевардът е изключително натоварен, особено в отсечката между ул. „Димитър Талев“ и Коматевско шосе. На лице са безброй пропадания, хлътнали шахти, дупки, неравности,заради които често автомобилите се движат в насрещната лента за движение.Автобусните спирки нямат джобове, поради което се изпреварва рисково. Застрояването на булеварда продължава и трафикът се увеличава все повече.

Левият завой от Коматевско шосе към булеварда също е много натоварен и се чака по 5-6 светофара в пиковите часове за да се премине, поради това много автомобили завиват от средна лента което е забранено (ако всички завиват само от лявата лента, задръстването ще премине и след бул. Никола Вапцаров“), пише нашият читател. Той призовава градските власти да вземат мерки по тези проблеми, като не се оправдават с Южния обходен колектор, който се чака от десетилетие.

Въпреки че градоустройственият план предвижда удвояването на „Ал. Стамболийски“, това е невъзможно да се случи. Причината, е че ще трябват няколко мандата само за отчуждаване – булевардът е много дълъг, а сумите за него са огромни. Идеята е да се направи дублиращ булевард по старата линия на НКЖИ, която не се използва.

Разширяването на основен булевард в Пловдив невъзможно, решението е нов булевард в КючукаЖилищни комплекси се роят в „Южен”, допират тротоарите на натоварената пътна артерия

Цялостната реконструкция на булеварда в сегашните му габарити обаче се чака от години. Причината е, че се изчаква проектът на ВиК, свързан с изграждането на Южния обходен колектор. Проектът е на стойност от 100 млн. лева, като се очаква до две години той да стартира. Поради тази причина от Община Пловдив единствено извършват аварийни ремонти. 

Дадоха зелена светлина на пловдивското ВиК да тегли 17 млн. лева заем за големия си проектНад 100 млн. лева ще усвои водното дружество за заданията, включващи и Южния обходен колектор