Кошмарът с паркирането в Тракия продължава с пълна сила. Със строежа на големите комплекси, шансът на жителите на квартала да си намерят места за спиране става все по-нищожен. Една от поредните драми, свързани с масовия проблем в Пловдив е на булевард „Освобождение”, в комплекс „Елит”.

С нас се свърза пловдивчанка, която от 2011 година притежава три апартамента в сградата и е една от първите собственици на жилища в комплекса. Тя сподели, че до преди година, никога не са имали проблеми с паркирането, тъй като строителят е уредил казуса с паркинг. Мястото за спиране обаче не е оградено, няма бариера и свободно може да се паркира автомобил на него.

От началото на лятото обаче започват неволите на хората от комплекс „Елит”. Всяка вечер превозни средства на хора, които не са от жилищната сграда превземат паркинга.

„След строежа на Оазиса, нещата ескалираха. Всяка вечер няма къде да се паркира. Аз съм с малко дете и всяка вечер обикалям около 30 минути докато намеря къде да паркирам. Понякога паркирам на половин километър от комплекса и нося дете на ръце”, сподели с нас жителка в комплекса.

Модерните гета на ПловдивЖилищни мастодонти, населени от хиляди хора, съседи които не се познават, апатични към проблемите на останалите

Тя разказа още, че ако успееш да си намериш местенце вечер, то на сутринта колата ти е надрана, със счупена чистачка или пробита гума. Дамата вече е ставала жертва на войната преди няколко месеца. Точно след ремонт, преди броени дни, тя заварила превозното си средство надрано с ключ. Щетите са по целия автомобил.

„Имам чувството, че живеем в гората или джунглата с безкрайно прости същества, които са подобия на хора. Всяка сутрин повечето коли са с вдигнати или счупени чистачки, плюнки, ужасии. Хората се озлобиха, че няма къде да паркират и съответно правят такива мизерии. Не съм само аз с надраната кола, хората са много. Вероятно на някои не им пука, но аз трябва да си гледам детето, а не да извършвам ремонтни дейности по автомобила си, защото на някой болен мозък му е скимнало да драска коли”, гневно разказва нашата читателка.

Жената се е опитала да свика събрание на всички живущи и да бъде направена колективна жалба, но желанията й са останали без резултат. Тя се е свързала с управителя на комплекса, който е приел сигнала за проблема, но се оказва, че решаването му не е от компетенцията на управата.

Ние също се свързахме с управителя, който отказа да се представи. Той разказа, че по време на продажбата на апартаментите, хората стават и собственици на идеалните части на терена, в случая паркинг, пред обекта. Всички паркоместа в комплекса са общи и са частна собственост. Решението, според управителя, е всички собственици на апартаменти да се съберат, да си сложат скоби на паркоместата и само те да спират там.  

Подобно решение са взели жителите на новоизградената част на комплекс „Елит”, намиращ се на „Григор Божков” 8.  Собствениците на апартаменти и домоуправата им е намерила лесно справяне с проблема.

 Преди няколко месеца на общо събрание, собствениците на жилища са решили да финансират проект за поставяне на скоби на паркинга пред блока. Месец по-късно там има 80 скоби, а всеки от собствениците на апартаменти притежава ключ, с който може да отвори всяка скоба.

„Преди беше почти невъзможно да се намери паркомясто. Сега шансът да паркираш в зоната е 90 %”, коментира собственичката на агенция „Монк” Вяра Жребцова, която е домоуправител на комплекса. Цената на проекта, включително и изпълнението е 10 000 лева.

 „Средно на апартамент инвестицията бе около 120 лева. В един момент собствениците разбраха, че това е единственият начин да си осигурят паркомясто.  В противен случай да идват автомобили от съседните жилищни блокове и вечер наистина става много трудно” коментира Жребцова.

Тя заяви, че вече има запитвания за подобна инициатива и от други комплекси, в които нейната агенция работи като домуправител.

Оказва се, че решението на проблема е в ръцете на всички живущи в комплекса. До тогава, пришълците ще окупират свободните места, а живущите ще се лутат из уличките, до намиране на място.

Надраната кола на потърпевшата пловдивчанка: 

Видео от кошмарното паркиране вечер: