Едва ли има пловдивчанин, който да не е смръщвал вежди, а не рядко и нос, докато е преминавал през занемарените и често опасни подлези под тепетата.  През последните дни в редакцията ни валят сигнали за опасните съоръжения, вандалските прояви из тях и нелепото им „замазване“.

Не само, че вида им не подобава на една Европейска столица на културата, но и всеки опит за привеждането им в приличен вид се увенчава с неуспех. Безсмисленото влагане на средства в подобряване на вида им кара Общината и да обмисля изграждането на пасарелки над ключови булеварди, които да ги заместят.

Наш екип премина през някои най-кошмарните съоръжения в града. Ето ги и тях: 

Подлез на Цариградско шосе и ул. „Ландос“

Няколко месеца след ремонта, подлезът пред "Кауфланд" е възвърнал предишния си вид - кал, клони, шишета и какви ли не боклуци ни препъват на всеки метър. Миризмата е повече от отблъскваща, тъй като подлезът явно се ползва като тоалетна, а осветление липсва. Нищо чудно, че жителите на близкия квартал предпочитат да притичват през целия булевард, рискувайки да попаднат под гумите на някой автомобил. 

Подлез до Международен панаир Пловдив, бул. „Цар Борис Обединител“

Ако не желаете да се натъкнете на счупени стъкла, стърчащи железа и хлъзгав под, не пресичайте по този подлез! Покъртителното му състояние се дължи на дългогодишен спор между Панаира и Общината по въпроса за стопанисването му. Въпреки това, градската управа е заложила 80 000 хиляди лв. в бюджета си за възстановяването му през тази година.

Вижте още: Това не е Сирия, а Пловдив! Кога ще стане първата трагедия в този подлез?

Междувременно, хиляди жители на „Кършияка“ и посетители на Панаира използват опасното съоръжение. В случай на дъжд, на някои често се случва да подскачат по изсипаните там павета в опит да избегнат огромните локви. 

Водна палата, бул. „Цар Борис Обединител“

Пешеходни пътеки около кръговото на Водната палата са обособени само от двете страни на бул. „Марица-юг“, а пресичането на платното крие огромни рискове. Това принуждава хиляди пловдивчани на ден да преминават по подлеза, чийто вид е кошмарен.

Стените са изцяло покрити с графити, а отпадъци се изхвърлят по ъглите. Липсват и решетки на някои от отводнителните канали под стълбите. 

Подлез „Тунела – Север“

Тази седмица ви разказахме и за още един подлез, който е ключов за инфраструктурата на града ни. Въпреки поредицата от сигнали, които се подават от граждани и предприятия в продължение на повече от година, вандалските прояви продължават.

Вижте повече ТУК.

Екипът ни отново се свърза с ОП „Чистота“, за да се увери, че мерки за състоянието му ще бъдат взети, но въпреки няколкото пренасочвания на обаждането ни, не успяхме да получим категоричен отговор на въпроса кой е ангажирен с това да предприеме действия.

Подлез до 3-то РПУ, бул. „България“

По всичко личи, че са правени неколкократни опити за привеждането на това съоръжение в подобаващ вид – графитите по стените са замазани очевидно наскоро, макар рисунките да прозират под боята. Характерната миризма на клоака, обаче, не се е измила. 

 

Много от лампите не работят, а счупените плочки и липсващи решетки на шахтите продължават да крият опасности за минувачите, особено през зимата, когато често се превръщат в ледени пързалки.

 

В подлеза се намира и красивата мозайка "Кончето", изработена от българския художник Енчо Пиронков. Дали, обаче, тя ще продължава да го краси, особено след събитията от последните дни?

Подлез пред СОУ „Пейо Яворов“

Преди няколко дни стана ясно, че намиращото се в подлеза пано на Енчо Пиронков е било замазано с фасаген, за да се заличат загрозяващите го графити. Случката предизвика вълна от обществени реакции, а веднага след тях фасагенът бе свален с пароструйка. Вижте повече за случая ТУКТУК и ТУК.

Стана ясно обаче, че произведението на именития художник е силно повредено от вандалските прояви. В момента се водят разговори то да бъде демонтирано и поставено на друго място. Ако самият Енчо Пиронков даде своето разрешение, това ще се случи. 

Вижте повече за съдбата на паното.

Подлез пред Чифте баня

Огромното съоръжение минава под кръстовището на бул. "Цар Борис Обеденител" и бул. "6-ти септември". Макар че не е най-покъртителното в града, видът му е повече от неугледен. Много от рисунките по стените му са надраскани със спрей. 

Драсканиците покриват стените и магазините из целия подлез. 

 

Подлез на ул. "Гладстон"

Няма как да не споменем и това съоръжение, за което неведнъж сме резказвали. Подлезът на улица „Гладстон” от години е в трагично състояние - постоянни течове и подащи основни елементи ежедневно застрашават минувачите.

Кошмарът може би е към своя край, след като преди няколко месеца кметът на града - инж. Иван Тотев, лично потвърди, че подлезът ще бъде преобразен до следата на 2018. 

Има, обаче, и „добри примери“

Натъкнахме се и на няколко сравнително поддържани съоръжения. Такива са най-вече подлезите, в които има търговски обекти, като тези на „Тримонциум“ и площад „Съединение“. Нека не забравяме и подлез „Археологически“, в който археологическите обекти са съхранени заедно с модерните съоръжения.