Аз съм сребърна вдовица и искам да ви помогна с дарение от 850 000 евро. Това е част от дълго и сърцераздирателно писмо, което пловдивчанин получава от мнима потребителка на социалните мрежи. Тя използва за претекст факта, че мъжът продава кола, за да му предложи подарък, тъй като била болна и не искала парите просто да останат за банката.

Става дума за пореден опит за измама у нас, който много прилича на щастливата приказка с обещанията за любов и брак, която в последствие се оказва само и единствено начин за източване на пари. 

Любов, къщи за милиони в Пловдив и... измама! Чужденец оплита нашенки с обещания за бракПращат багажи, които българките трябва да освободят от митница

В този случай обаче става дума за друга подобна схема. Някой се свърза с вас в социалните мрежи и се представя за неизлечимо болен човек, без наследници. За сметка на това притежава голяма сума пари, които иска да дари на някой и избира точно вас за целта. Много често атакуваните с подобни послания са хора продаващи апартамент и коли, а измамниците използват манипулация, стъпвайки на предположението, че продаващият има спешна нужда от средства. 

След като описват надълго и нашироко желанието си да ви направят "скромен" подарък, те се опитват да вземат ваши лични данни - телефон и т.н. Продължават кореспонденцията в някой от чат приложенията и създавайки вече близка връзка, те започват да ви омайват да преведете някаква сума пари, за да може да се освободи транзакция към вас. В някои от случаите междувременно ви изискват всякаква финансова и банкова информация. 

Съобщенията, които пловдивчанинът получава, са в същия сценарий. Германка, която се представя за 67-годишна "сребърна вдовица", предлага 850 000 евро подарък, а парите обяснява тя били в "Уникредит банк". Обяснява, че парите били отделени за строителство, но била със силно влошено здраве, от четири седмица била на легло в болница, и съответно търсила на кого да помогне със средствата. Единствено искала да се помолят за нея. 

Разбира се съобщението е написано на не много правилен български, показвайки, че то вероятно е минато през автоматично приложение за превод. Ако обаче попиташ за изказа им, измамниците обикновено обясняват, че са с български корени, но отдавна не живеят в страната и са позабравили езика. 

Експерти предупреждават в никакъв случай да не се обменят чувствителни данни при подобни кореспонденции, още по-малко да се отварят изпратени файлове в чат или имейли със съмнителна съдържание. Пращането на суми към подобни хора за освобождаване на пратки, транзакции и т.н., въпреки изпратени документи от тяхна страна, е абсолютна измама и рискувате да останете без средства, да не говорим за обещаните подаръци.