Какво ако мечите се превръщаха в реалност? Принцът на белия кон ви намира, влюбвате се, обещава ви къща за милиони... в Пловдив, брак, щастлив живот и безкрайна вярност. Приказката се сбъдва. 

Всичко това звучи прекалено хубаво, за да е истина. И както можете да се досетите, става дума за грандиозна финансова измама. 

Пловдивчанка беше въвлечена в такава схема и разказа пред медията ни за нея. Ще запазим самоличността на дамата, и за удобство ще я наричаме Мария. В началото на топлия сезон с Мария в социалната мрежа "Инстаграм" се свързва красив англичанин, който се представя за Томас Вик Броам (Thomas Vic Broam). Започва процес по опознаване, а след няколко седмици, Томас заявява на Мария, че е влюбен в нея и иска съвместен живот с нея. Обещава, че ще дойде в България и ще купи къща, където да живее със своята изгора. Дори прави "кръвна клетва", че се врича в безкрайна любов, изпращайки доказателства - снимка, на възлюбената си. 

"След няколко седмици комуникация, бях напълно наясно, че става дума за измама, но исках да видя докъде ще стигне и да помогна на много жени да се предпазят. Схемата е изключително добре замислена, а човекът срещу вас търси всевъзможни начини да спечели доверието ви. Обаждания, изпращане на много снимки, непрекъсната комуникация, много лични въпроси и голяма откритост - са само част от методите за лов на поредната жертва", разказва Мария. 

Профилът на Томас в социалните мрежи по нищо не издава, че срещу вас стои човек, който се опитва да злоупотреби с мечтите на всеки да срещне любовта в живота си и да изгради семейство. Снимките изглеждат съвсем истински, Томас разказва надълго и нашироко за работата си, ежедневието си, местонахождението си и въобще всичко, което да създаде облика на реален и нормален човек. Той се представя за мъж на средна възраст от Лондон, работещ за компанията за голямата американска компания за нефт и газ Chevron oil and gas company. Споделя, че има дъщеря, а съпругата му е починала. Обещава, че след няколко седмици ще дойде в България. Работил с контрагенти от страната и е бил тук, но сега ще дойде специално за Мария. 

В момента, в който паякът счита, че е оплел добре своята мрежа, действието преминава в следваща сцена. Томас обяснява развълнувано, че се провежда конкурс за командировка в Дубай. Без изненада, след часове съвещание, уведомява Мария, че е избран и заминава за месец, а след това директно ще пристигне в България при възлюбената си. Пита я какви подаръци иска и купува редица златни накити, на които изпраща снимки. Изведнъж обаче се оказва, че не може да качи всичкия си багаж на кораба, с който ще заминава. И разбира се, какво по-умно от това да изпрати най-важните си документи и подаръците за бъдещата си жена в България. Моли за адрес, а Мария му дава произволен такъв. Багажът е изпратен и Мария получава имейли с проследяващ номер. Всичко изглежда абсолютно автентично и достоверно. 

Сайтът на куриера ( eaglesexpressway.com ) не буди никакво съмнение, напротив - всява спокойствие на база данни за солиден опит, заявен в описанието, брой доставени пратки, офиси и покритие. Номерът за проследяване изглежда истински и показва, че пратката е изпратена от Англия към България.

До тук всичко е нормално, но два дни по-късно Мария получава имейл /от друг подател от първия/, че багажът е прихванат от митниците в Турция, тъй като в него има пари и трябва да се плати освобождаването му - 2150 евро. Томас обяснява, че пътува към Дубай на кораб и моли възлюбената си да ги плати, защото не му работи онлайн банкирането. В багажа имало много повече пари, казва мнимият Томас. Накрая дори намира координати на кого да се платят парите: 

Разбира се, Мария категорично отказва да го стори, въпреки че Томас и обяснява недвусмислено, че и двамата ще имат сериозни проблеми с властите. След два дни убеждаване, тя му казва, че добре разбира в каква измама е въвлечена и Томас спира всякаква комуникация. Засега. Иначе в сайта на куриера номерът продължава да показва, че пратката е на митницата в Турция. Според експерти сайтът е разработен специално за тази цел и е част от измамата. Справка в интернет показва, че има редица куриери с подобно име, но няма никаква информация или отзиви за конкретния. 

Оказва се, че Мария въобще не е първата българка, която мнимите измамници се опитват да оплетат в схемата. И друга пловдивчанка се свърза с медията ни и разказа за почти същия сюжет, като при нея е имало сериозно заплахи в края на комуникацията, целящи все пак да убедят жената да плати стойността за разноските по освобождаването на пратката. 

"Иска всички жени да се предупредени, че подобни недобронамерени хора дебнат навсякъде. За съжаление, органите на реда рядко правят разследване, ако няма пострадал. Но тук става дума за истински тормоз, под натиска на който лабилни хора, биха могли да се разделят с не малко пари", посочи Мария. 

Кибер експерти съветват да не предоставяте каквито и да е лични данни на непознати в интернет пространството. 

"Банкова информация, данни от лични документи, телефони, имена и лични адреси са изключително чувствителна информация, която принципно не е редно да споделяте през необезопасени канали онлайн дори с близки, познати и бизнес контакти", съветва ИТ експертът Радослав Петров. По думите му подобни измами зачестяват, а обект често са красиви жени, които не са афиширали връзка в социалните мрежи, както и самотни майки. 

Най-вероятно схемата работи с крадени снимки и идентичности на действителни хора.