Редица сигнали за състоянието на чакалите в зоологическата градина в Пазарджик бяха подадени през последните седмици. Според екоактивисти и граждани животните са били в изключително влошено здравословно състояние. По думите им някои от екземплярите са страдали на тежки кожни проблеми, изглеждащи като краста. Освен това части от ушите и опашките на някои от животните са били в рани и с липсващи парчета. Според хората едно от животните едва е ходило. 

От шест чакала, обитаващи зоологическата клетка, преди около 10 дни, днес в зоокът няма нито един представител на вида. Причината е, че животните са били пуснати в природата, съобщи за TrafficNews директорът на зоологическата градина Петко Куртев. По думите му всички чакали са били в идеално здраве, но решението за освобождаването им е дошло в следствие на множество сигнали на хората, че животните са болни и не се полагат грижи за тях. Негодуванието и нежеланието постоянно да влизат в оправдателни режими било ключово за крайното решение. 

Зоологическата градина на град Пазарджик се намира в Парк "Остров Свобода". Тя е общинска и достъпът до нея е свободен и безплатен. Общината поема грижите за животните, храната им и осигурява лекарска грижа през сключен договор с ветеринарна клиника.  

"В момента няма нито един чакал. Бяха шест, пуснахме ги, защото хората са неблагодарни, не разбират нищо и ни омръзна да даваме обяснения за чакалите. Всеки ден пишат писма, жалват са, че са недохранени, болни, проскубани и ред подобни глупости. Принудихме се да ги пуснем в природата. След като не искат да ги гледат хората, няма да ги гледат. Чакалите нямаха никакви кожни проблеми и бяха в идеално здравословно състояние. Чакалите в момента си сменят козината, ако хората не знаят - всяка есен и пролет, животните си сменят козината, това важи за редица видове - и муфлони, и сърни, и елени", посочи Куртев. 

Стана ясно, че животните са пуснати в природна среда край Пазарджик. По отношение на евентуални рани по животните, Куртев отвърна, че чакалите не са имали такива и дефинира подобни допускания като "глупости на търкалета"

"Това са кучета, те се давят. Те се борят, трябва да намерят доминантния, който господства. Дори да има в някой момент някой захапан, това не значи нищо, напротив - съвсем естествено е за тях", посочи Куртев. 

По думите му зоологическата градина е лицензирана и за да получи зоокът такъв документ, това значи, че за всяко едно животно експерти са извършили проверка за големина, вид на клетката, достъпа до нея и обитателите ѝ и изпълнението на всички изискуеми условия, които трябва да се спазват при отглеждането на съответния вид.  

"Почти ежедневно идва ветеринарен доктор и гледа животните и ако има здравословен проблем, за което и да е животно, веднага се взимат мерки. Ние животните ги гледаме повече дори от хората. Всяко животно има дажбена таблица, определен е вид храна, количество, кога да се дава дажбата. И целият този график е утвърден при лицензирането", посочи Куртев. 

В целия зоопарк има забрана за храненето на животни от посетителите, което е указано в редица табели из алеите на парка. Контрол обаче липсва, както и глоби за нарушителите

В момента от управата на зоопарка подготвят клетката за други животни. Вероятно това ще са някакъв вид хищници, но все още няма избрани конкретни животни за мястото. Самата тя бе определена като една от най-хубавите в парка от Куртев. Имала дори подземни тунели за обитателите. 

Въпреки това граждани са категорични, че животните са били в окаян вид. Изпратиха и видео от последните дни на чакалите в парка.

Сигнали има изпратени и към организацията за защита на животните "Четири лапи" и РИОСВ-Пазарджик.

Ето и кадри от клетката от преди дни: