Оказва се, че пари за водни атракции се разходват навсякъде - не само в Пловдив. След като безспорно подлезът на "Гладстон" ремонтиран за 7 милиона лева събра овациите след последните обилни дъждове в Пловдив, които го превърнаха в басейн, то днес на хоризонта има нов претендент за титлата "инженерно чудо" - бул. "Васил Левски" във Варна. 

Пътят и кръговото кръстовище бяха ремонтирани за около 120 милиона лева, което е драстично надвишаващо бюджета на Пловдив. Повечето средства са отпуснати от държавата. Инфраструктурният проект обаче завърши по аналогичен начин с този в града под тепетата. При първия дъжд освен че се превърна в плавателен канал, булевардът създаде и друга атракция - водопад "Левски". Това навежда на мисълта, че отводняването очевидно е проектирано еднакво некадърно и при двете съоръжения. 

Подлезът на "Гладстон" - най-скъпият басейн в Пловдив след ремонта за 7 млн. леваСъоръжението е под вода, шахтите извират като гейзери

Клип от водната завеса, създадена между двете нива на кръговото кръстовище на новоремонтирания бул. „Васил Левски“ във Варна, беше разпространен в социалните мрежи и предизвика бурен дебат и екзалтирани забавни коментари. 

Варненци се опитват да подхождат с чувство за хумор и освен прилика с Ниагара, отбелязаха и практичната страна на абсурда: "Нищо не разбирате. Това е безплатна автомивка", споделя един от потребителите в социалната мрежа, а друг допълва "Варненските водопади - новото чудо на света".

Трезвият поглед на други граждани обаче напомня за сериозния риск и дава основание за размисъл. Те посочиха, че въпросният "феномен" е възникнал при наличието на слабо преваляване и се питат какво ли ще стане при обилен порой или при снегове и минусови температури през зимата.

"Едни ледени завеси ще се спускат и първите шофьори сутринта ще трябва да си прежалят колата или да си носят чук и да разбиват", рисува трагикомичната картина духовит гражданин. 

Такъв ракурс, приложен към Пловдив, може да създаде нова бизнес ниша. По стара българска традиция дефектите можем да преобразуваме в ефекти. Това ни поставя на една ръка разстояние от идеята да превърнем "Гладстон" в ледена пързалка.