В редакцията ни се обади Никола Маринов с молба да публикуваме Отворено писмо на жителите на един от кварталите на Пловдив до двама кметове - на Пловдив и на район "Централен", където се намира кварталът. За това място сме писали неведнъж - и за дупките, и за мръсотията, и за недомислията. Писахме и когато стана ясно, че той влиза в обсега на една от най-мащабните обществени поръчки в Пловдив - „Подобряване на социалната инфраструктура в община Пловдив” по "Региони в растеж", възлизащ на стойност над 22 млн. лева. Писахме и се радвахме, че хората най-после ще заживеят в една нормална, озеленена, облагородена, ремонтирана, реконструирана и рехабилитирана среда.

Е, такова животно няма! Предлагаме ви пълния текст на писмото, както и фотографска илюстрация на твърдението. Разбира се, очакваме и отговора на двамата кметове.

Уважаеми кмет на град Пловдив, уважаеми кмет на район "Централен" на град Пловдив - кметове на европейска столица на културата.

Пиша ви от името на цял квартал, от името на хора, които не могат да повярват какво се случи пред очите им! Става въпрос за добре познатия от вас и много наболял за общината парцел в центъра на града, а именно пространството между “6 септември” 203, 205, 207, 209, 211, 213, 215, 217, ул. “Весела” и ул. ”Ламартин”.

От близо 40 години това пространство е един лунно-пустинен пейзаж и сметище за отпадъци. Прахолякът, който дишаме ние и нашите деца всеки ден, вече е непоносим! Между това петно има детска градина и ясла, не ви ли е срам, господа местни управници. През всичките тези години се пускаха безброй жалби, оплаквания, сигнали, а единственото оправдание на общината беше, че нямало пари, имало проект и за в бъдеще било предвидено изграждането на паркинг и градинка, но чакали финансиране.

И така десетки години. Когато кварталът разбра, че след толкова много години е дошло финансиране по програма “Региони в растеж”, се зарадвахме, че след 40 години най-накрая ще живеем в нормални условия!

Уви, какво се случи?

Взеха да се ремонтират ненужни неща, като преасфалтиране на улици без нужда, ненужно пренареждане на павета, ремонт на тротоари с нови плочки на мястото на старите - нови плочки. Извършиха се пълни абсурди, а единственото петно, което имаше нужда от ремонт, си остана същото сметище, но с още по-големи дупки и още повече боклуци.

Ето какво се случи пред очите на един квартал.

Представете си нов асфалтиран път и в средата му една грозна и дълбока дупка. След години недоволство се намират пари за ремонт на пътя, вследствие на което асфалтът се заменя с нов, но дупката в средата му остава незапълнена, но все по-дълбока заради багерите, които са извършвали ремонтните дейности.

Що за пародия е това, господа управляващи? Пита цял квартал!