С настъпването на топлите месеци, все по-популярна картинка по улиците на градовете са деца, консумиращи алкохолни напитки. Глобите, които законът предвижда за такова популярно събитие като тийнейджър, седнал на пейка с бира, са солидни, особено ако е тъмно. 

Безработна пловдивчанка е била глобена с 300 лева за това, че синът ѝ е хванат в 2 часа през нощта в Кючука, докато пие бира. Младежът е закаран в районното, където е викната и майка му. Полицаите обаче наложили санкции само за това, че детето е навън след 22 часа без придружител, но сбъркали основанието и заради това глобата паднала. За децата под 14 години вечерният час е 20 часа. Според българското законодателство родителите или настойниците подлежат на глоба от 300 до 500 лева при първи случай и от 500 до 1000 лв при повторно безнадзорно дете. 

Тази глоба, когато разбира се е наложена с безкритично наказателно постановление, е само част от санкциите, които законът предвижда за липса на контрол от страна на родителите.

Самата консумация на бира на обществено място се таксува между 300 и 3000 лева за физически лица. В това число влизат всички пространства, които не са част от питейни заведения или частни имоти – паркове, междублокови пространства, градинки, спирки и други. Чисто чудо е, че в гореописания случай не е съставен акт и на това основание. Тук глобите се налагат на всички, дръзнали да пийнат по едно навън, включително на мохабеджиите на съседката пред блока. 

Междувременно още по-солени глоби има за собствениците на заведения и магазини, които продават алкохолни или тютюневи изделия на деца. Там наказанията са глоба или имуществена санкция от 2000 до 4000 лв, а при повторно нарушение се предприемат принудителни мерки за временно спиране на дейността за определен срок, но не по-дълъг от 1 година. 

Ударни са глобите за деца по заведенията. Ако хванат малолетно или непълнолетно лице в търговски обект между 22 часа вечерта и 6 часа сутринта, санкцията за собственика е от 2000 до 5000 лева, а при повторно нарушение - с глоба или имуществена санкция от 5000 до 8000 лв.