Да работиш, а накрая да не получиш възнаграждението си. Това звучи като история от преди 20 години, когато беше практика да се работи на черно, но днес се оказва, че е възможно да се случи дори когато си нает през държавна програма.

30-годишната Пепа Славова от Пловдив е типичен случай за това. Жената, която отглежда сама малкото си детенце, е със 75% ТЕЛК за трайно намалена работоспособност и до преди няколко месеца активно търси работа. Възможността за нея идва през програма "Заетост за теб" към Агенция по заетостта. На 17 май 2021 година, жената подписва трудов договор с работодателя "Дом за мен" ЕООД - агенция за недвижими имоти. Наемат я за срок от 9 месеца на позиция "брокер, недвижими имоти", като възнаграждението в размер на 650 лева е уговорено за ежемесечно изплащане. 

"Всичко вървеше относително нормално, докато работодателят ни спря да изплаща възнаграждението ни. На 8 декември последно бях присъствено на работа. Шефката ми ми обясни, че няма работа, че Бюрото по труда не ѝ превеждат парите и че трябва да изляза в неплатен отпуск или в болничен. Болничният беше опция, тъй като ми предстоеше да мина петчленна комисия във връзка със заболяването ми и да започна рехабилитация няколко седмици по-късно. Тогава влязох в положение на работодателя ми, но след като болничният ми изтече отново не получих заплатата си за ноември и бях пуснаха в неплатен отпуск. Отказва ми се да ползвам платен отпуск, отказва ми и да ми изплати възнаграждението. Нали разбирате, че оставам сама с детето си на една социална пенсия и два месеца нямам никакъв друг доход, въпреки че аз съм си работила редовно", посочи Славова. Тя сподели, че има още една колежка, наета през същата програма, която също не е получила заплатата си. Те са пуснали сигнал в Инспекцията по труда. 

Видно от регистрите управител на агенцията за недвижими имоти е Албена Митова.

Жената е собственик не само на това дружество, но и на още три фирми, както и на една фондация - "Мама Герой". Пред наш репортер тя потвърди, че не е изплатила възнагражденията. От друга страна давала "аванси". Митова обаче категорично отрече да е карала служителката си принудително да излиза в каквито и да е отпуски, а напротив - каза, че ще оспорва болничните листове. Неплатените отпуски пък работничката ѝ сама си ги поискала. 

"Тази жена е наета по програма "Заетост за теб" и заплатите се дължат от Бюрото по труда, така че можете да се обърнете към Бюрото по труда. Тя има трудов договор към Агенцията по заетостта. На мен ми бяха преведени заплатите за август през януари. Когато им пуснат заплатите за ноември, тя ще си получи възнаграждението. Отдавна тя е получавала над 500 лева като аванси, предоставила съм бележките към Инспекция по труда, може да се направи експертиза на подписа. Даже тя има да ми дава пари, а не да взима. Тези аванси, взела през летните месеци, а не съм ги удържала", посочи Митова. 

Наш репортер направи справка в пресцентъра на Агенция по заетостта, откъдето обясниха, че парите по програмата са за реибурсиране на работодателят или с други думи - той заплаща възнаграждение със собствени средства, а след това бива компенсират с държавното финансиране. Заплатите на служителите и тяхното предоставяне не зависят изобщо от това кога средствата се превеждат от държавния бюджет към работодателите. От Агенцията по заетостта потвърдиха, че е имало забавяне, но посочиха, че към момента сумите по договорите са преведени. 

"Не е така. Ще си получи заплащането, когато Агенцията си възстанови парите", кратко отговори на това разяснение от страна на наш репортер Митова. 

Договорът, който ни предостави Пепа, пък е сключен именно с имотната агенция, управлявана от Митова, а не с трето лице

По отношение на така наречените "аванси", взети през лятото, Пепа е категорична, че става дума за комисионни по извършени сделки, които тя наистина е разписала, но е взела около 300 лева и те нямат нищо общо със заплатата ѝ.

"На тези бележки никога не е пишело "аванс". Сумите по тях са комисионни от сключени сделки, като на всеки договор отзад пише и сумите по сделките и комисионните, така че всичко е лесно проверимо", посочи Славова. 

Предстои Инспекцията по труда да вземе отношение по казуса. Репортер на TrafficNews пусна запитване по казуса. 

На водещата снимка: Албена Митова и скрийншот от агенцията ѝ за имоти.