Пловдивчанка твърди, че едва не е станала жертва на изнасилване, докато лежала в болница "Св. Иван Рилски" в Пловдив. През нощта тя била нападната от пиян санитар и едва успяла да се измъкне. Жана Виткова се свърза с TrafficNews, за да разкаже кошмарната история, през която е преминала. 

Инцидентът е станал в началото на април в отделението по „Неврология” в Пловдив. Тя постъпила за лечение, тъй като се е оплаквала от проблеми с кръста и крака, вследствие на силен стрес. На 11 април е останала сама в стаята, в която е била настанена. Малко след 23:00 часа била събудена от шум и надушила силен мирис на алкохол. 

„Отворих очи и видях един от санитарите, който се беше надвесил над мен и ме опипваше. Аз бях трудноподвижна на леглото.  Усетих как мъжа ме пипа по дупето и ми повтаряше колко съм „секси". Бях трудноподвижна, но с всички сили успях да се обърна и да избутам мъжа. Видях, че това е дежурният санитар в отделението - Иван Каримански. Молих го да ме остави на мира и да се махне от стаята, но той ми каза да загася лампата и да затворя вратата”, разказа тя.

Санитарят заявил на Жана, че искал да отмъсти на жена си, която му изневерява и искал да й го върне точно с нея. Той добавил, че съпругата му от 16 години работила като санитарка в Инфекциозна болница. Потърпевшата отново се е опитала да го изгони, но неуспешно.

 „Той беше твърде пиян и каза, че дал последните си пари за такси, за да дойде при мен в болницата вечерта и че нямало да се върне нито вкъщи, нито да се махне. Накрая успях да го избутам с лакътя, но той падна върху мен, докато ми обясняваше колко „секси парче” съм"

След това той седнал на съседното легло започнал да си събува маратонките, легнал на леглото и започнал да се пипа отпред, твърди Жана.

„Опитах се да го изгоня с добро. Казах му, че ще отида да взема кафе, като през това време отидох до дежурните лекари, а преди това той ми каза да не казвам на никого, че е в моята стая и ме заплаши”, допълни тя.

Жана отишла до медицинската сестра Евгения Христова и ѝ е обяснила за случилото се. Двете се качили до стаята и попаднали на следната гледка в тоалетната на стаята:

„Санитарят бе с разкопчан цип, със свалени гащи и се опипваше. Като ни видя се обърна към тоалетната и се направи, че ще уринира", спомня си потърпевшата. 

Последвало е спречкване между сестрата и санитаря, които след това отишли при дежурната лекарка, с която санитарят също се скарал, но накрая решил да си тръгне. Жана е била разочарована от отношението на медиците, които и дали ксанакс и й казали да се заключи като начин да се защити, в случай, че санитарят направи опит да се върне в стаята.

Потърпевшата настояла да повикат полиция и на следващия ден била разпитана от служители на Трето районно. 

Жана Виткова решила да даде гласност на случая, след като получила постановлението на прокуратурата. В него прокурорът е описал, че липсват данни за извършено престъпление от служителя и прекратява досъдебното производство срещу него.

Според обвинителя, поведението на санитаря е морално укоримо и Жана трябва да сезира ръководството на болницата с писмено оплакване. Жана твърди, че след стресовата случка здравословното й състояние се в влошило, като е очаквала поне извинение от болницата, но такова и до ден днешен не е получила.  

Потърсихме и позицията на лечебното заведение. Отговор получихме от дежурния лекар, който е бил на работа по време на случката.

„ Това, което те са говорили и се е случило в стаята ние не можем да го знаем, защото сме на два коридора от нея. Ние нямаме поглед върху всички стаи едновременно. Дори някой да влезе, ние нямаме поглед върху това, защото просто не сме интензивно отделение , където да наблюдаваме всички болни.

Ние работим с алармена система, ако имат нужда от нас - се звъни на звънец. Когато въпросният мъж е влязъл , никой от нас не е чул , защото просто няма как да се чуе от другия коридор. Той наистина беше санитар при нас, но след случката вече е уволнен. Относно това, че е заварен в тоалетната на въпросната стая, която жената е обитавала, бих казала, че тогава той е ходил до тоалетна.

Проблемът тук е не защо ние не сме чули, а защо охраната го е допуснал да влезе, когато той не е бил на работа. Той беше в нетрезво състояние, когато аз го заварих. На моята смяна не е идвала полиция, явно е дошла на следващия ден. Той си тръгна, след като го изгоних”, разказа той.

Жана Видкова заяви, че ще обжалва решението на прокуратурата и очаква поне извинение от лечебното заведение.