Куриозна ситуация се разигра с пловдивчанин, който успя да спечели две дела срещу Пътна полиция, но на практика ще трябва да извади двойно повече пари от падналото му наказание.

Мъжът, който се е чувствал несправедливо наказан, е наел мастит адвокат, който е успял да с свали акта му. Глобата му е била наложена вече в далечната  2016 година на ул. „Васил Левски”. Тогава при отчетен толеранс на измерената скорост от минус 3 км/ч, е установено, че мъжът управлява със 79 км/ч, при максимално разрешена скорост от 50 км/ч.

За това нарушение е съставен електронен фиш с наложена глоба в размер на 100 лева. Актът падна в Районния съд, а след това мъжът се опитва да си вземе и парите, които е дал за адвокатска защита. Той е поискал 550 лева, колкото е платено на адвоката му, както и 6 лева имуществени вреди, представляващи разходи по снабдяване със заверен препис от съдебното решение.

Административните магистрати са приели искането му МВР да плати 6 лева на пловдивчанина, но са отказали пълното възстановяване на адвокатския хонорар. В мотивите си съдиите са написали, че  минималният размер на адвокатското възнаграждение за този тип дела е 300 лв. На практика юристът единствено е написал жалбата и поради това, хонорарът му от 550 лева не е обоснован.

Така след три години ходене по съдилища, пловдивчанинът е успял да спести 100 лева от глобата му, но на практика той ще плати 240 лева, което е повече от двойно заради хонорара на адвоката му.