Пловдивчанин сигнализира за източване на сметката му без въобще да е разбрал как се е стигнало до "Абонамент".

Той разбира, че е влязъл в капана, когато получава SMS, че е абониран успешно за услуга "ENTERTIX". Не помни обаче да е давал съгласие. Бърза проверка по специализирана форуми показва, че много други абонати на различни телекомуникационни компании са попадали в същото положение. 

Получават кратко съобщение, че "Вие сте успешно абониран за услугата. Цена 6,01 BGN месечно. За стоп: STOP ENTERTIX на 14703", дава се опция и за сайта на компанията.

Проверка на сайта им показва, че компанията е базирана в Швейцария. Какви точно услуги предлага не става ясно от общите условия, но според неофициални данни става дума за някакви игри. Никой от "абонираните" не е разбрал как обаче е придобил услугата.  

За щастие множеството от опарените споделят, че след няколко разговора с компанията, от там им предоставят имейл и след допълнителна кореспонденция се съгласяват да им върнат парите през PayPal. 

Потърпевши разказват, че на пазара има няколко такива услуги и че шансът да се окажеш абониран при по-невнимателно и произволно използване на интернет, включително влизане в несигурни сайтове, не е никак малък. 

Съветът на експерти по киберсигурност е да настоявате да бъдете блокиран от листата на дадената услуга, което ще гарантира за в бъдеще да не се окажете отново абонат по неволя. Те съветват още хората да бъдат бдителни и да внимават на какво се съгласяват, на какво кликнат и къде вкарват свои данни като телефонен номер или друга лична информация. 

Според общите условия, публикувани на сайта на дружеството-доставчик, за да станеш абонат е достатъчно да "изразиш желание за ползване" - как става това обаче не е описано.