Жители на Съдийския квартал в Пловдив изпратиха отворено писмо срещу разкриването на  нова социална услуга в района.  Те смятат, че направата  на защитени и преходни жилища за деца между 15 и 18 години в бившите детски ясли на улица „Стоян Михайловски” ще напълнят квартала с безнадзорни ромчета в най-опасните им години. Притесненията им са, че в квартала ще започнат кражби, разпространение на наркотици, като хората ще се страхуват за децата си.

Изграждането на две жилища - „Център за настаняване от семеен тип “ и “Преходно жилище за деца от 15 до 18 год.възраст” са по европрограмата „Региони в растеж”.

Зам.-кметът по социални дейности Георги Титюков заяви пред TrafficNews.bg, че досега никой не е изпращал искане или мнение към Община Пловдив, относно тези дейности. Той обясни, че на общественото обсъждане, което е правено от градските власти, не е имало повече от 15 души, а нито един от тях не е изразил негативно отношение към проекта.

„В тези две жилища ще има неповече от 20 души при максимален капацитет. Това е социална услуга, в която има персонал и охрана 24 часа в денонощието. Няма повод за притеснения от страна на хората”, каза Титюков. Той заяви, че ще поиска среща с хората, за да им обясни проекта и да чуе техните възражение.

Ето и цялото отворено писмо от хората в квартала без редакторска намеса:

Ние,жителите на Съдийски квартал,бяхме ужасени ,когато разбрахме за проекта за “Изграждане на ефективна социална инфраструктура за предоставяне на 7 нови социални услуги в Община Пловдив“ по Оперативна програма „Региони в растеж 2014-2020 г.“. А казано по друг начин - намерението на Община Пловдив да засели в Съдийския квартал безнадзорни ромчета в тийнейджърска възраст,настанени в т.нар. „Център за настаняване от семеен тип “ и “Преходно жилище за деца от 15 до 18 год.възраст” ,като дори се използва бившата детска ясла на ул.”Стоян Михайловски” 13. Това е отворено писмо от целия квартал ”Съдийски”,в което искаме да изразим възмущението и твърдото си противопоставяне на подобно отношение към нас и нашите деца!

”Г-н кмете,как не ви е срам да вземете сградата на бившата детска ясла на ул.”Стоян Михайловски” 13 и вместо да я направите обитаема за най-малките жители на квартала да настаните там бездомни ромчета в най-опасната им възраст! В целия квартал „Университетски” няма нито една детска ясла и всички ние съвестните,образовани,работещи и плащащи данъци на тази община граждани, сме принудени да водим децата си в слънце и вятър,в сняг и пек до съседните квартали на ясла, за да можем да отидем след това на работа, да изкарваме честно и с труд прехраната си, да плащаме данъците ,които изхранват администрацията и откъдето идва и вашата заплата,а в замяна Вие да дадете тази така необходима сграда, в сърцето  на Пловдив,  за приют на изоставени ромски тийнейджъри.

Не си мислете ,че това е героична  постъпка,смело подкрепена с европейски пари. Това си е чиста наглост и безочие към всички жители на квартала.И към възрастните хора,които ще бъдат причаквани от ромските заселници,докато отиват с пенсиите си до магазина,и към учениците,които вече няма да смеят да отидат сами до намиращото се в непосредствена близост  училище,и към българските тийнейджъри,прибиращи се в тъмното,които ще бъдат лесна плячка  за настанените тук роми. Всички знаем с какво се занимават тези същества,те не учат примерно и не работят съвестно ,както жителите на Съдийския квартал.В този китен,спокоен и централен пловдивски квартал скоро ще се дрогират по пейките,ще се сношават по градинките и ще обират домовете ни.Вашето желание за интеграция на подрастващите роми е избуяло на възможно най-неподходящото място.Бъдете така добър да ги настаните в сгради,близо да себеподобните им,където няма да предизвикат културен шок и няма да разрушат начина на живот на всички други жители.Не желаем да се страхуваме,когато децата ни излизат из квартала сами,когато учениците отиват на училище или възрастните ни родителите се запътят към магазина.Не желаем къщите ни да бъдат обирани и дворовете разрушавани от тези отхвърлени от обществото индивиди.Приютете ги и си ги интегрирате на подходящите за тях места,пък по която европейска програма искате ги финансирайте.”

Мястото им не е в Съдийския квартал,не застрашавате нашите деца и домове!

В  заключение искам да Ви информирам,че из квартала върви подписка,с която ще входираме и официална жалба относно намерението на Общината да предаде жителите на квартал „Университетски” на подрастващите роми!

Дължите на хората,които са Ви гласували доверие и са Ви избрали за кмет да помислите първо за техните деца и да им  осигурите ясла в квартала,а не да ги застрашавате като им натиквате ромските нежелани наследници!Ясно е вече защо толкова хора наричат България ”Циганска държава”,та тук се мисли повече за мургавите събратя ,отколкото за българските деца и този проект е поредното доказателство за това!

Очаквайте продължение!