Пореден гаф на екипа на зам.-кмета по транспорт Тодор Чонов ще трябва да се поправя от Общинския съвет, след като областният управител върна едно от решенията, които е предложил той. Със свое писмо временно изпълняващият длъжността областен управител Евелина Апостолова е върнала решението за приемането на нов правилник за устройството и дейността на ОП „Организация и контрол на транспорта”,както и наредбата за изменение  на местните такси и цени.

Причината е едно изречение в двете решение, с което се допуска предварително изпълнение на решенията. Според юристите на областния управител обаче двете решения с това уточнения противоречат на Административнопроцесуалния кодекс, който не позволява предварително изпълнение на такъв тип решения.

С това си действие Евелина Апостолова показва, че стриктно следи законността в решенията на общинските съвети в областта.  Въпреки че Дани Каназирева в момента е в отпуска на поста се вижда, че има човек, който е подготвен да следи процесите в общините.

„Допускането на предварителното изпълнение на решението, с което е приет нормативният  административен акт, при наличието на изрична разпоредба от същия, който определя, че той влиза в сила  от датата на приемането на решението на Общинския съвет,съответно  от датата на приемането му съществено нарушава административнопроиводствените правила, лишено е от смисъл(nosens) и представлява правен абсурд”, пише в мотивите на областния управител, с което е върнато решение.

Над 400 таксиметрови шофьори в Пловдив остават без работа заради чиновническо безхабериеТе не могат да получат документи, искат гратисен период, за да работят

За да бъде отстранен този абсурд в двете решения общинските съветници ще се събират извънредно на 9 март във вторник, като дневният ред е само от двете точки, които трябва да бъдат прегласувани. Въпросните наредби касаят новите правила за такситата, които Община Пловдив „проспа”. В края на януари се оказа, че градските власти не са променили наредбите си според законодателството и нямаше как да издадат разрешения за таксиметрова дейност. Наложи се на крак да се издават временно удостоверения, докато се приеме новата наредба. Повече от месец трябваше на администрацията да изготви наредбата и да влезе за гласуване в Общинския съвет. Въпреки цялото това време, никой от екипа на Тодор Чонов и правните отдели не се хванали тази грешка в решенията.

Гаф на Тодор Чонов остави без препитание 400 семейства, виновни отново - нямаШест месеца не стигнаха на зам.-кмета да преведе общинските наредби според промените в закона

Заради нея общинските съветници ще се събират извънредно, които буквално за 5 минути трябва да прегласуват решението. Проблемът обаче не е в безпокойството на общинарите, тъкмо обратното. Според правилника на Общинския съвет всеки съветник получава заплатата си на брой сесии, на които участва. Това означава, че за това 5-минутно заседание всеки един от общинарите ще вземе 20% от заплатата на председателя на Общинския съвет, или иначе казано 400 лева на човек.  Това прави сумата от 20 000 лева, която ще се вземе от Общинския съвет. Материално изчислено това е близо 10-месечната заплата на Тодор Чонов, или една чисто нова детска площадка. Вместо това, тази сума ще отиде за заплати на съветниците заради „правния абсурд”, който екипът на Чонов е сътворил.

Издават временни разрешения на таксиметровите шофьори в Пловдив след гафа с наредбатаУдостоверенията ще бъдат за срок от два месеца, докато се приемат новите наредби